Pałeczki z kurczaka w miodowo-musztardowej zaprawie

Jeśli zastanawiacie się czasami jak przygotować, lubiane chyba przez większość pałeczki z kurczaka, to zapraszam na dzisiejsze danie. Dodatkowo jest  to danie dla osób lubiących  pikantne  mięso z lekką nutą słodyczy.

Polecam również tak przygotowane kurczaki na grilla. Możemy je wcześniej troszkę podpiec w piekarniku i potem na grillu dopiec. Smacznego

Pałeczki z kurczaka w miodowo-musztardowej zaprawie

Składniki

Kilka pałek z kurczaka,

3 łyżki musztardy Dijon,

1 łyżka miodu,

1 papryczka chilli,

2 ząbki czosnku

Oliwa,

Sól, pieprz

Wykonanie

Przygotowujemy zaprawę. Do miski dajemy musztardę, miód, oliwę, pokrojoną drobno papryczkę chilli, oliwę i wyciśnięty czosnek.  Pałeczki kurczaka myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy pałeczki do miski, dodajemy przygotowaną zaprawę miodowo-musztardową i mieszamy wszystko razem aż wszystkie pałeczki będą w  zaprawie. Tak przygotowane mięso przechowujemy w lodówce minimum 3 godziny a najlepiej całą noc.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pałeczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folia aluminiową i pieczemy pod przykryciem  około 1 ½  godziny. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ½ godziny bez przykrywania. Ja dodatkowo z pałeczkami piekłam ziemniaki, które w połączeniu z aromatem kurczaka i zaprawy były wyjątkowo smaczne i aromatyczne.

Pałeczki z kurczaka w miodowo-musztardowej zaprawie

Pałeczki z kurczaka w miodowo-musztardowej zaprawie

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. Bardzo lubię takie połączenia! Na grilla często robię skrzydełka miodowo-musztardowe ale używam musztardy z ziarenkami gorczycy….smakują bosko :)!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.