Naleśniki jaglane z serkiem waniliowym i syropem z czereśni

Zdrowe, bezglutenowe naleśniki podane z serkiem waniliowym i sosem z czereśni.

Naleśniki przygotowujemy podobnie jak tradycyjne z mąki pszennej ale dodatkowo dałam do ciasta olej.

Takie naleśniki można podać z wytrawnymi dodatki jak też ze słodkimi. Ja zrobiłam do swoich syrop z czereśni a same naleśniki nadziałam gotowym serkiem waniliowym. Jeśli nie lubicie gotowych serków waniliowych to można samemu zrobić, miksując twaróg z cukrem pudrem, śmietaną 12 % i olejkiem waniliowym.

Pyszne letnie naleśniki.

DSC_0097

Składniki

Ciasto:

120 g mąki jaglanej,

2 jajka,

200 ml mleka,

100 ml wody gazowanej,

Łyżeczka cukru,

Łyżka oleju,

300 g serka waniliowego gotowego,

Syrop z czereśni:

Czereśnie,

2 łyżki miodu

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, cukier, wodę gazowaną i miksujemy. Następnie dodajemy olej i mieszamy dokładnie. Odstawiamy ciasto na 30 minut.

Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem. Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Jeśli ciasto jest za gęste, źle się rozprowadza na patelni to dodajemy trochę wody gazowanej.

Smażymy aż będą rumiane z jednej strony , odwracamy i smażymy z drugiej strony.

Czereśnie myjemy, drylujemy i dajemy do garnka. Dodajemy miód i gotujemy około 7 minut.

Naleśniki nadziewamy serkiem waniliowym i polewamy ciepłym syropem z czereśni.

DSC_0088 DSC_0109

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Brenia
    20 lipca
    Odpowiedz

    No koniecznie, bo rzeczywiście za chwilę już ich nie będzie !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.