Muffinki z czarną i czerwoną porzeczką

Dawno już nie było u mnie żadnych muffinek, więc tym razem wraz z córką postanowiłyśmy przygotować je z porzeczkami i czekoladową kruszonką. Nie muszę chyba nikogo przekonywać, że pieczenie muffinek nie wymaga ani wiele czasu, ani wielkich umiejętności, a same w sobie są pyszne.

Składniki na 12 sztuk:

250g mąki pszennej

120g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

4 łyżki oleju

1 szklanka kefiru

garść czarnych i czerwonych porzeczek

Kruszonka:

2 łyżki masła,

3 łyżki cukru,

4 łyżki mąki

1 łyżka kakao

Wykonanie:

W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia, a w drugiej ubijamy jajka, dodajemy cukier, kefir, olej i wszystko mieszamy . Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy umyte i obrane porzeczki i delikatnie mieszamy masę.

Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą, aż do ich połączenia i powstania kruszonki.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Po wierzchu posypujemy kruszonką.

Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, ok 25-30min.

Porzeczkowo

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.