Mini torciki z kremem mascarpone i owocami

Te cudnie wyglądające torciki zrobiłam na swoje przyjęcie imieninowe. Zrobiłam je z cienko upieczonego biszkoptu i kremu na bazie serka mascarpone z owocami.

Wyszły przepyszne mini torciki, które zachwyciły moich Gości – zarówno smakowo jak też wyglądały super.

Biszkopt upiekłam według przepisu mamy, z tym, że był cienki. Na tę porcję potrzebna będzie blacha o wielkości 35/20 cm. Po upieczeniu i wystudzeniu nasączyłam biszkopty wodą z sokiem z cytryny – ciasto jest wtedy fajnie mokre.

Taki torcik to dobra porcja deseru dla jednej osoby. Oczywiście nie róbcie tak, żeby były wyliczone porcje dla każdej osoby. Koniecznie zróbcie trochę więcej porcji bo chętnych na dokładkę może być sporo.

DSC_0396

Składniki na ciasto:

3  jajka,

9 dag cukru,

9 dag mąki,

Szczypta soli,

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem śmietanowy

200 ml śmietanki 36 %,

250 g serka mascarpone,

3 łyżki cukru pudru,

Mały cukier waniliowy,

Owoce: maliny, borówka amerykańska

Szklanka wody ,

Sok z ½ cytryny

Wykonanie

Ciasto:

W dużej misce ubijamy białka  (ze szczyptą soli ) na sztywno, następnie dodajemy do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając, dodajemy żółtka i dalej ubijamy aż masa będzie kremowa.  Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy do dobrze ubitych  jajek ( w małych porcjach) – mieszamy mikserem na małych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy około 30 – 35 min.

Przygotowujemy krem.

W misce ubijamy śmietankę do momentu aż będzie puszysta, następnie dodajemy cukier puder i cukier waniliowy – chwilę ubijamy. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem na mniejszych obrotach aż krem będzie jednolity i puszysty.

Upieczony biszkopt wyjmujemy z blachy i studzimy. Następnie z biszkoptu wykrawamy koła.

W szklance mieszamy wodę z sokiem z cytryny – tym będziemy skrapiać biszkopt.

Koło wykrojone w biszkoptu skrapiamy i nakładamy na nie po łyżce kremu. Maliny układamy dookoła kremu. Drugie koło również skrapiamy sokiem i nakładamy na krem. Powtarzamy to samo co z pierwszą warstwą. Możemy mieszać owoce tzn. dodawać raz maliny a raz borówkę amerykańską.

Chwilę przechowujemy w lodówce i podajemy.

 DSC_0381 DSC_0392

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. Zofia
    5 września
    Odpowiedz

    Kolejny pyszny przepis do wyprobowania .

  2. Brenia
    5 września
    Odpowiedz

    🙂 tak, torciki były pyszne !!

  3. Darek
    9 września
    Odpowiedz

    Idealne jako deser.

  4. Brenia
    10 września
    Odpowiedz

    tak, to jest rewelacyjny deser 🙂 Moi goście dla których przygotowałam byli zachwyceni. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.