Mazurek z masą krówkową

Czy pieczecie na święta mazurek? Ja uważam, że jest  to jedno z obowiązkowych ciast na Wielkanoc. Przepisów na mazurek jest całe mnóstwo ale my lubimy mazurek z ciasta kruchego (mam super przepis na kruche ciasto od mojej mamy- dodaje się do ciasta trochę smalcu i ciasto jest kruchutkie). Do takiego mazurka dodaję powidło śliwkowe własnoręcznie zrobione, masę krówkową i wychodzi naprawdę pyszne ciasto.

Mazurek z masą krówkową

 

Składniki na blachę 20x25cm:

 40 dag  mąki pszennej,

2 jajka,

4  łyżki cukru

½  margaryny,

2 łyżki smalcu,

Płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

mały  słoiczek powidła  śliwkowego

Masa krówkowa:

½ litra mleka,

1 szklanka cukru,

½ szklanki śmietanki 30 %,

1 łyżka masła

 Wykonanie:

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, smalec i siekamy. Następnie dodajemy 2 jajka i wyrabiamy ciasto. Z ciasta zostawiamy 1/3 kawałka na zrobienie ozdoby na brzegach ciasta.

Ciasto rozwałkowujemy  na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta robimy ozdoby na brzegi ciasta. Ja zrobiłam cienkie ruloniki, które zwinęłam na kształt podwójnego warkocza i ułożyłam na brzegach. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 180 stopni około 45  min. W międzyczasie robimy masę krówkową. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 1 godz. mieszając często aby mleko się nie przepaliło. Na koniec dodajemy śmietankę i znowu gotujemy aż masa zgęstnieje. Masę  zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy i studzimy.

Na wystudzone ciasto wykładamy powidło śliwkowe, na to wystudzoną masę krówkową a na koniec dekorujemy dowolnie płatkami migdałów, bakaliami itp.

Mazurek z masą krówkową

Mazurek z masą krówkową

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. am
    Marzec 26
    Odpowiedz

    Breniu… szklanka cukru w masie krówkowej? 😉

  2. kuchnia_breni
    Marzec 26
    Odpowiedz

    Oczywiście! Co za literówka 🙂 Dzięki za zwrócenie uwagi! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.