Mazurek czekoladowy z kremem cytrynowym i powidłem śliwkowym

Mazurki to typowo wielkanocne ciasta.

Podstawą tego mazurka jest pyszne kruche ciasto czekoladowe. Przygotowałam je z dodatkiem kakao, mąki pszennej i mąki ziemniaczanej. Pokryłam je powidłami śliwkowymi i przepysznym kremem cytrynowym.

Krem cytrynowy, to moja wersja bo kiedyś jadłam pyszną babeczkę z dodatkiem kremu cytrynowego, który był tak pyszny, że postanowiłam go spróbować przygotować. Jako bazę zrobiłam ubijane na parze jajka z cukrem, sokiem z cytryn i skórką cytrynową. Wyszedł krem mocno cytrynowy, który utarłam z serkiem mascarpone. To dodało całości pysznego, kremowego ale jednocześnie cytrynowego smaku.

Na spód ciasta czekoladowego dałam powidła śliwkowe ( mam swoje, domowe bez cukru), na to puszysty krem cytrynowy i owoce granatu dopełniły całości wyglądu i smaku.

Ten krem cytrynowy będę częściej dodawać do ciast, deserów bo jest przepyszny. Polecam, spróbujcie.

mazurek-003

Składniki

Ciasto :

100 g mąki pszennej,

50 g mąki ziemniaczanej,

30 g kakao,

50 g cukru pudru,

120 g masła schłodzonego,

1 jajko,

Krem

3 jajka,

2 cytryny z tego potrzebny sok z 2 cytryn i skórka starta z 1 cytryny,

130 g cukru,

250 g sera mascarpone

Wykonanie

Ciasto:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao, masło, jajko i wyrabiamy ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na ½ godz. Formę na tort wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wałkujemy na kształt koła i dajemy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut.

Gotowe, upieczone studzimy – można upiec wcześniej i krem dać dzień przed świętami.

Krem:

Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy. Jajka z cukrem ubijamy w misce na parze. Gdy cukier już się rozpuści, dodajemy sok z dwóch cytryn i nadal ubijamy na parze aż krem będzie gęstniał – to około 5 minut. Do masy dodajemy skórkę startą z 1 cytryny, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia, aż krem będzie chłodny. W misce ucieramy mikserem ser mascarpne, dodajemy po łyżce kremu cytrynowego i ucieramy.

Na ciasto dajemy powidła śliwkowe, na to dajemy krem cytrynowy a na koniec owoce granatu.

mazurek-001

mazurek-002

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

    • Brenia
      30 marca
      Odpowiedz

      Tak, mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że to jest przepyszne 🙂

  1. 30 marca
    Odpowiedz

    Cudnie wygląda, a ten krem, taki puchaty, musiał być przepyszny 🙂

    • Brenia
      30 marca
      Odpowiedz

      Dziękuję 🙂 tak, krem cytrynowy wyszedł pyszny, puszysty….Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.