Malinowe bezy z bitą śmietaną

Bezy – idealny deser do kawy. Są słodkie, chrupiące i cokolwiek do nich damy będą pyszne. Tym razem zrobiłam bezy malinowe – rozdrobnione maliny dodałam wprost do ubitych białek i upiekłam. Wyszły rewelacyjne. W trakcie pieczenia w domu unosił się zapach słodkich malin – ach jak pysznie !!!

Takie malinowe bezy jedliśmy z bitą śmietaną, świeżymi malinami ( z naszego ogrodu) i startą gorzką czekoladą.
DSC_0098

DSC_0085

Składniki: (na około 10-12 sztuk)

5 białek,

20 dag cukru,

Łyżeczka mąki ziemniaczane

Maliny,

Śmietany 30 %

2 łyżki cukru pudru,

1 mały cukier waniliowy,

Śmietan fix

Wykonanie

Przygotowujemy bezy.

 Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywną pianę, a następnie powoli dosypujemy cukier, i ubijamy tak długo aż  masa będzie lśniła. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i  delikatnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.  Dwie  garście malin dajemy do miseczki i widelcem rozdrabniamy. Rozdrobnione maliny dajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Przygotowujemy dwie blachy do pieczenia – duże z piekarnika. Na blachach  rozkładamy papier do pieczenia i dobrze ubitą pianę z białek rozkładamy łyżką na małe formy.  Wkładamy do piekarnika 2 blachy i zmniejszamy temperaturę piekarnika  do 150 stopni C.  Pieczemy dokładnie 30 minut a następnie zmniejszamy jeszcze temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy  bezy około 1 godziny. Wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze  30 minut aż ostygną. Takie  bezy  dobrze jest przygotować wcześniej.

Bitą śmietanę ubijamy i dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietanfixem oraz  cukier wanilinowy – ubijamy aż będzie sztywna.  Bezy  wyjmujemy z piekarnika i chłodzimy. Następnie nakładamy na bezy bitą śmietanę  i świeże maliny. Można dodatkowo posypać bezy startą gorzką czekoladą.

DSC_0078

DSC_0087

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 7 października
    Odpowiedz

    Ależ one wyglądają zjawiskowo. Coś pięknego i pysznego! Super pomysł, chętnie bym teraz je schrupał do kawki.

  2. Brenia
    7 października
    Odpowiedz

    Bezy to nasz ulubiony deser i dlatego robię je w różnej wersji i z różnymi dodatkami 🙂 Tym razem były to maliny.Pozdrawiam 🙂

  3. 9 października
    Odpowiedz

    Mmm, niebo w buzi 🙂 Podoba mi się pomysł z malinami już w bezach, musiało być super pysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.