Makaron z czosnkiem i chilli z dodatkiem pietruszki

Prawdziwa włoska nazwa tego makaronu to pasta con aglio olio e peperoncino. Jest to prosta ale za to aromatyczna i wyrazista pasta. Ja dodaję do niej dużą ilość natki pietruszki bo pietruszka wspaniale komponuje się z makaronami i osobiście lubię jej smak i zapach w różnych potrawach. Trzeba dodać, że przygotowanie tej pasty zajmuje mało czasu a uczta dla podniebienia jest niesamowita: aromat oliwy, czosnku,  pikantnej papryczki i natki pietruszki jest piorunujący. Mniam

 

Składniki (2-3 porcje):

– 250 g makaronu spagetti

– 3 ząbki czosnku

– 1 papryczka chilli, czyli peperoncino

– 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Monini

– sól, świeżo starty pieprz

– 40 g startego parmezanu,

– pęczek natki pietruszki

 


 

Przygotowanie

Do zagotowanej wody dodajemy, sól (1 łyżeczka) oraz łyżeczkę oliwy z oliwek i wrzucamy makaron . Makaron gotujemy al dente . W międzyczasie podgrzewamy resztę oliwy na patelni, dodajemy posiekany czosnek oraz posiekaną papryczkę chilli. Po zeszkleniu czosnku dodajemy ugotowany makaron,  do smaku sól, pieprz ; krótko mieszamy i wykładamy  na talerze.  Posypujemy pastę  posiekaną pietruszką i startym parmezanem.

Do pasty dobrze podać włoskie wytrawne czerwone wino.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 7

  1. 6 lipca
    Odpowiedz

    Wygląda pysznie, uwielbiam makaron w roli głównej, właśnie w lidlu są w promocji duże paczki makaronu do spaghetti, więc u mnie też bardzo makaronowo:)

  2. Tak podany makaron często gości w mojej kuchni.
    Co za pyszny blog!! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.