Makaron z cukinią w sosie śmietanowo-pomidorowym

Ten makaron zrobiłam po raz pierwszy zupełnie przypadkiem kiedyś na wakacyjnym wyjeĽdzie. Potrzebny był szybki, w miarę lekki posiłek, jednocześnie smaczny. Sos można zrobić samemu lub – jeśli nie mamy czasu skorzystać z gotowych kupnych, których w sklepach jest spory wybór.

Powtarzam się z tym moim uwielbieniem do sezonu letniego, ale jak tu o tym nie wspominać, gdy z każdego sklepiku i bazarku wyglądają przepyszne, świeże warzywa i owoce. Dlatego też uważam, że jest to jedno z tych dań koniecznie do wypróbowania w lecie.

?

Składniki na 4 porcje:

opakowanie makaronu Farfalle 

1 cukinia

1 cebula

1 papryka

oliwa

Sos:

1/2 śmietany 12%

sos pomidorowy

pasta paprykowa do smaku

sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron gotujemy jak na opakowaniu al dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Cukinię i paprykę również kroimy w kostkę, dodajemy po ok 5 minutach do cebuli, podsmażamy wszystko razem przez 5-7 min mieszając co jakiś czas. W między czasie robimy sos: śmietanę mieszamy z sosem pomidorowym, dodajemy trochę pasty paprykowej (ja używam takiej węgierskiej ale może być sos paprykowy itp), doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos wlewamy na patelnię do podsmażanych warzyw. Gotujemy wszystko razem, mieszając, przez ok 5 minut. Nakładamy porcje makaronu i sosu na talerze.

Zapewniam was, że makaron ten ma wyjątkowy smak.

 

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. podoba mi się! ależ smakowicie wygląda. bardzo lubię pastę z pysznymi sosami ;]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.