Makaron z boczkiem i kurkami w sosie śmietanowym

Dawno nie było u mnie żadnego makaronu. Pogoda za oknem (przynajmniej u mnie) zrobiła się mocno jesienna, a w takie dni mamy ochotę na bardziej treściwe, rozgrzewające potrawy. Dlatego proponuję na sobotni obiad pyszny, aromatyczny makaron z boczkiem i kurkami. Jest to bardzo smaczne połączenie, idealne na tą jesienną aurę.

Składniki:

1 opakowanie makaronu spaghetti

10 plasterków boczku

30dag kurek 

1 mała śmietana 18%

1 duża cebula

olej

sól, pieprz

3 ząbki czosnku

parmezan


Wykonanie:

Makaron gotujemy aldente zgodnie z czasem na opakowaniu. Na patelnię dajemy pokrojony w kostkę boczek i lekko go podsmażamy (bez oleju). Odkładamy go do miseczki. Na tej samej patelni (z resztką tłuszczu po boczku) podsmażamy na oleju kurki i pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy razem ok. 10min. Następnie dodajemy wcześniej podsmażony boczek i wyciśnięty czosnek i dusimy jeszcze ok 2min. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem z boczku i kurek. Posypujemy po wierzchu parmezanem.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. 13 października
    Odpowiedz

    uwielbiam ten sos – jest taki kremowy i naprawdę idealny na jesienne chłody!

  2. gabi
    30 stycznia
    Odpowiedz

    A co z parmezanem? Bo w składnikach jest a dalej cisza?

  3. kuchnia_breni
    30 stycznia
    Odpowiedz

    Parmezanem wedle uznania posypujemy po wierzchu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.