Łosoś w sosie śmietanowo-kaparowym

 To jedno z takich dań, które jem z ogromną przyjemnością. Łosoś,  śmietanowy sos i kapary- pyszności. Kapary powodują, że sos jest wyrazisty a w połączeniu z rybą smakuje znakomicie.

Łosoś w sosie śmietanowo-kaparowym jest delikatny, ma to coś i w dodatku wygląda wykwitnie na talerzu. Jest to danie, które możecie spokojnie zaserwować gościom lub na niedzielny obiad. Oczywiście polecam do tego dania filety z łososia aby nikt nie musiał szukać ości. A do tego sos śmietanowy z kaparami, który świetnie łączy te smaki.  Smacznego.

Składniki

500 g filetów łososia

ok. 1,5 łyżeczki pieprzu białego

ok. 1 łyżeczki soli,

1 kostka czosnkowa   

sok z jednej cytryny,

mały słoiczek kaparów  

koperek

1 duże opakowanie śmietany 18%

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Łososia umyć, osuszyć, podzielić na kawałki, oprószyć solą, pieprzem oraz 1 kostką czosnkową. Do naczynia żaroodpornego ułożyć łososia. W miseczce wymieszać śmietanę, sok z cytryny, sól, pieprz,  kapary i polać tym sosem łososia. Posypać po wierzchu koperkiem. Całość przykryć np. folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, nie wysycha. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut.

Upieczonego  łososia ułożyć na talerzu i podawać z czym mamy ochotę – u mnie były młode ziemniaczki 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. Ale tu u Ciebie smacznie, nie jadłam tak podanego łososia, ale za sam wygląd stawiam szóstkę 🙂 musi być pyszne 🙂

  2. gość
    Czerwiec 25
    Odpowiedz

    Jaką śmietanę daje Pani do tego dania, 18 % kwaśną/gęstą , czy słodką/płynną śmietankę np. łaciatą? Na zdjęciu wygląda na kwaśną ale wolałabym się upewnić.

  3. kuchnia_breni
    Czerwiec 26
    Odpowiedz

    Daję zwykłą kwaśną śmietanę 18% jak do zupy itp 😉

  4. Asia
    Październik 21
    Odpowiedz

    Osobiście robię łososia w sosie śmietanowo – porowym i dodaję słodką śmietankę 18% – POLECAM!

  5. Fiolek
    Maj 18
    Odpowiedz

    Od niedawno polubiłam gotowanie i dopiero sie uczę, stąd moje pytanie: czy skórę łososia należy odciąć przed ułożeniem ryby w naczyniu żaroodpornym? 😉

Pozostaw odpowiedź kuchnia_breni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.