Liliowe jajka marynowane w buraczkach

W tym roku święta będą dziwne. Mimo, że to już zaraz jakoś ciężko w to uwierzyć. Większość z nas będzie świętować samotnie lub w okrojonym składzie i ja też zachęcam was by odpuścić wyjazdy do rodziny, połączyć się online i tak spędzić ten czas wspólnie, choć z daleka. Mimo tego zachęcam was też do stworzenia tej świątecznej atmosfery, aby jakoś przyjemniej minął ten czas. Świeże kwiaty, proste potrawy.. tym razem na prawdę nie ma co przesadzać z ilością jedzenia 🙂 Wiele z was być może jest „zmuszona” po raz pierwszy samodzielnie przygotować śniadanie wielkanocne, więc takie proste przepisy będą jak znalazł.

Składniki

6 jajek,

Majonez,

Zakwas buraczany lub dwa buraczki,

sok z cytryny lub ocet jabłkowy,

Sól,

Świeżo zmielony pieprz,

Wykonanie

Jajka delikatnie wkładamy do wody ( uważamy aby nie pękły) i gotujemy na twardo ( około 8-10  minut).

Ugotowane po odcedzeniu wrzątku, zalewamy zimną wodą, obieramy ze skorupki.
Ja miałam zakwas buraczany to dałam całe, obrane jajka do zakwasu, na 3 godziny.
Jeśli nie macie zakwasu buraczanego, to trzeba zetrzeć  buraczki na dużych oczkach, zalać ciepłą wodą z sokiem cytryny lub octu jabłkowego, posolić i potrzymać taki sok około godziny. Następnie dać obrane jajka i potrzymać 3 godziny.

Wyjmujemy jajka, kroimy na pół i dodajemy majonez.
Pięknie wyglądają i znakomicie smakują.



Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.