Lekkie placuszki orkiszowo-owsiane

Wiosna zawitała do nas pełną parą. W zasadzie można powiedzieć, że mamy od razy przedsmak lata. Nie wiem jak Wy ale ja od razu pomyślałam, że czas „odchudzić  jedzenie” bo zima zrobiła swoje i niektóre „guziki się nie dopinają”. Cała rodzina powitała takie działania z entuzjazmem bo jak mówią , blog a dokładniej potrawy przygotowywane w ramach bloga  rozbestwiły wszystkich.

Dzisiaj proponuję więc lekkie placuszki z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, otrębów owsianych, do tego pasta paprykowa z chudego twarogu i sałatka z rzodkiewki i świeżego ogórka. Sami oceńcie czy nie jest to lekkie danie idealne na kolację lub na śniadanie. Takich placuszków/kanapek można przygotować więcej i jadać zamiast chleba. Polecam

Składniki na 10-12 kanapek

Ciasto na placuszki:

1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej,

½ szklanki otrębów owsianych,

¾ szklanki maślanki,

płaska łyżeczka soli,

Składniki na pastę paprykową:

20 dag twarogu chudego,

2 łyżeczki papryki w proszku,

jogurt naturalny,

szczypta chilli 

sól, pieprz do smaku,

Składniki na sałatkę:

mały pęczek rzodkiewek,

1 świeży ogórek,

oliwa, sok z ½ cytryny,

sól, pieprz do smaku,

szczypiorek drobno pokrojony 

Wykonanie

W pierwszej kolejności przygotowujemy placuszki. Do miski dajemy mąkę, otręby, maślankę, sól i mieszamy na jednolitą masę. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni. Na blachę wyłożoną  papierem wykładamy porcje ciasta i formujemy za pomocą łyżki placuszki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 25-30 minut. Upieczone placuszki wyjmujemy i studzimy.

W czasie jak pieką się placki, przygotowujemy pastę i sałatkę.

Pasta: Wszystkie składniki na pastę (twaróg, papryka, jogurt, chilli, sól, pieprz) wkładamy do blendera i rozdrabniamy na jednolitą pastę. Jogurtu dajemy tyle, aby powstała pasta ale nie za rzadka.

Sałatka: Rzodkiewkę myjemy, ogórek obieramy i przekładamy warzywa do krajalnicy, którą kroimy warzywa na sałatkę. Starte warzywa solimy i odstawiamy na chwilę aby puściły wodę. Odcedzamy z wody, przekładamy do miski i doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny,  pieprzem. Na koniec dodajemy szczypior drobno pokrojony i sałatka gotowa. Taką sałatkę możemy jeść samą lub jako dodatek do różnych dań.

Wystudzone placuszki smarujemy pastą paprykową a na wierzch dajemy sałatkę. Jeśli lubimy wersję pikantną to całość można posypać chilli a nawet skroić papryczkę  chilli do sałatki.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 15 kwietnia
    Odpowiedz

    Swietny przepis na sloneczny dzien a do tego tak piekne zdjecia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.