Krewetki z sosie z limonki, pomarańczy i pikantnych przyprawach

Nie wiem jak Wy ale ja krewetki mogę jeść w każdej wersji. Są pyszne z różnymi przyprawami: mleczkiem kokosowym, z masłem i białym winem, z curry … Mogłabym wymieniać tego dużo.
Ostatnio polubiłam dania z dodatkiem sosu rybnego i ostrygowego. Są dobre do różnych dań w stylu tajskim.
Dzisiaj krewetki w pysznym sosie z pomarańczy, limonki i właśnie z dodatkiem sosu rybnego i ostrygowego. Są znakomite. Dodałam szpinak i świeże listki kolendry i wyszło coś przepysznego.

Składniki:

500 g krewetek świeżych,

3 ząbki czosnku,

Łyżka sosu rybnego,

Łyżka sosu ostrygowego,

Sok z 1 pomarańczy,

2 limonki,

Papryczka chilli,

3 cm korzenia imbiru,

Oliwa do smażenia,

1 łyżka miodu

Świeże liście kolendry,

2 garście świeżego szpinaku,

1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

Wykonanie:

Krewetki myjemy, obieramy ze skorupek, oczyszczamy i wkładamy do miski

Czosnek siekamy w plasterki, papryczkę chilli kroimy w paski.

W misce przygotowujemy sos: wyciskamy sok z jednej pomarańczy limonki, dodajemy sos rybny i ostrygowy, miód, mąkę ziemniaczaną i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, chilli, ścieramy imbir i chwilkę dusimy. Dodajemy krewetki i podsmażamy około minuty. Następnie wlewamy sos, szpinak wymyty i gotujemy około minuty.

Krewetki wykładamy na talerz/miskę, posypujemy posiekaną kolendrę i skrapiamy sokiem z limonki.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 23 stycznia
    Odpowiedz

    Sos z pomarańczy koniecznie muszę wypróbować. 🙂

  2. Brenia
    23 stycznia
    Odpowiedz

    🙂 Jest znakomity

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.