Kotlety ziemniaczano-brokułowe z pieczarkami

Jeśli zostają nam ziemniaki z obiadu i nie chcemy robić kopytek, to zachęcam do wykorzystania takich ziemniaków do zrobienia fajnych i smacznych kotletów.

Na blogu jest już przepis na kotlety ziemniaczane ze szpinakiem a dzisiaj proponuję kotlety ziemniaczano -brokułowe, które w środku mają pieczarki i ser mozarella. Dodałam do tych kotletów przyprawę Zatar ale jeśli nie macie to można zrobić mieszankę z majeranku, tymianku, oregano oraz prażonego sezamu i dodać.

Pieczarki i wylewający się roztopiony ser mozarella dają super smak takich kotletom.

Kotlety mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa. Ja jadłam je z sałatką i naturalnym, gęstym jogurtem, do którego dodałam sok z cytryny, sól i pieprz.

Składniki

Ugotowane ziemniaki  6-8 sztuk

1 mały brokuł,

100 g pieczarek,

1 cebula,

Łyżka mąki ziemniaczanej,

2 łyżki przyprawy Zatar

2 łyżki mąki kukurydzianej,

100 g startego sera mozarella,

Ząbek czosnku,

1 jajko,

Olej do smażenia,

Sól, pieprz

Wykonanie

Jeśli nie mamy ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, to gotujemy je do miękkości.

Brokuł myjemy, gotujemy około 6 minut i odcedzamy. Z brokuła odkrawamy same koszyczki.

Do tłuczonych ziemniaków dodajemy odcedzone i wystudzone brokuły, jajko, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek i wszystko dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, zatar i mieszamy. Przekładamy na godzinę do lodówki aby masa stężała.

Pieczarki obieramy, kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i pieczarki, smażymy do momentu aż wyparuje woda z patelni a pieczarki będą przyrumienione. Studzimy.

Z masy ziemniaczano – brokułowej formujemy płaski kotlet, do środka dajemy po łyżeczce pieczarek i starty ser mozarella, następnie zwijamy kotlet , obtaczając go w mące kukurydzianej.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety około 4 minut z każdej strony.

Podajemy ciepłe z gęstym jogurtem naturalnym, i sałatką lub np. z zazikami.

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. Zofia
    15 marca
    Odpowiedz

    Mam pieczarki w lodówce , teraz już wiem co z nich zrobię. Dziękuję za przepis.

  2. Viola
    19 marca
    Odpowiedz

    Ile kotlecików wyszło z tej porcji składników?
    Viola

  3. Brenia
    20 marca
    Odpowiedz

    Wyszło 10 kotlecików

  4. Małgorzata
    9 maja
    Odpowiedz

    moje pytanko brzmi czy można je przygotować dzień wcześniej , usmażyć i ewentualnie odgrzać , bądź panierować dzień wcześniej i smażyc przed podaniem

  5. Brenia
    16 maja
    Odpowiedz

    Można je przygotować dzień wcześniej i odgrzać np. w piekarniku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.