Kotlety z indyka z kurkami

Korzystając z dobrodziejstw lata zrobiłam  pyszne kotlety z kurkami z dodatkiem rozmarynu. Muszę Wam powiedzieć, że połączenie tych składników dało aromatyczne,  wyjątkowe danie mięsne. Teraz kiedy mamy kurki prosto z lasu, zachęcam do takich eksperymentów  kulinarnych.

Składniki

6-8 kotletów z indyka

20 dag kurek

Gałązka rozmarynu

20 dag sera mozarella,

Cebula, 2 ząbki czosnku

Sól, pieprz,

Olej rzepakowy  do smażenia

Wykonanie

Kurki myjemy i czyścimy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy kurki i  pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony  w plasterki czosnek; dusimy około 15 minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy mięso. Kotlety myjemy, suszymy i lekko rozbijamy (najlepiej pod folią ), doprawiamy solą, pieprzem i smażymy z dwóch stron krótko ( około 3 minut) na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety przekładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego. Na każdy kotlet nakładamy kurki i drobno pokrojony rozmaryn (szczyptę – nie dajemy zbyt dużo bo rozmaryn ma intensywny aromat).  Ser mozarella ścieramy i posypujemy każdy kotlet. Zapiekamy  w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15  minut.. Ja podałam takie kotlety ze smażonymi talarkami ziemniaków.

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. Lipiec 24
    Odpowiedz

    świetnie wygląda:) chętnie bym zjadła takiego kotleta:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.