Kotlety po lwowsku

Do zrobienia takich kotletów zachęciłam się po programie Pani Magdy Gessler „ Kuchenne rewolucje”. Sama pochodzę z kresów wschodnich więc pomysł na takie  kotlety wydał mi się ciekawy. Tym bardziej, że moja rodzina lubi kotlety mielone a ta wersja wyglądała na smaczną. Tak też było. Kotlety w tym wydaniu są naprawdę dobre a jednocześnie nie są  pracochłonne. Ser żółty fajnie się roztapia w trakcie pieczenia a dodatek masła i smażenie na sklarowanym maśle powoduje, że kotlety są fajnie maślane.

Kotlety po lwowsku

Składniki

70 dag piersi z indyka

30 dag sera żółtego

1 czerstwa bułka

bułka tarta do panierowania

2 żółtka

łyżka masła

sól i pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

masło klarowane do smażenia

Wykonanie:
Mięso z piersi indyka myjemy i mielimy w maszynce. Następnie dodajemy  do mięsa żółtka, starty ser żółty, namoczoną w wodzie i  wyciśniętą bułkę oraz masło i przyprawy. Wszystko wyrabiamy na jednolitą  masę mięsną. Formujemy z masy kotlety, panierujemy  w bułce tartej i smażymy na klarowanym maśle na złoty kolor.

Masło klarowane przygotowujemy w ten sposób, że kostkę masła ( koniecznie dobrego – minimum 80% tłuszczu) roztapiamy na średniej mocy ogniu do czasu aż się roztopi.  Robi się w trakcie roztapiania pianka, którą delikatnie zdejmujemy łyżką . Roztopione przelewamy do miski uważając aby nie przelać to co zostaje na dnie garnka.

Kotlety podajemy z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami.

Kotlety po lwowsku

Kotlety po lwowsku

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 8

  1. 18 października
    Odpowiedz

    super pomysł aby nico urozmaicić kotleta! 🙂

  2. 18 października
    Odpowiedz

    Fajny pomysł z dodaniem sera żółtego. Muszę zapamiętać i wykorzystać przy najbliższej okazji 🙂

    • Brenia
      19 października
      Odpowiedz

      Dziękuję 🙂 zachęcam do wypróbowania bo kotlety są naprawdę pyszne.

  3. 21 października
    Odpowiedz

    Strasznie długo nie jadłam mielonych! Twoja wersja zachęca aby to zmienić 🙂

  4. dorota
    8 listopada
    Odpowiedz

    Zrobiłam dzisiaj na obiad i bardzo nam smakowały, choć nie można zaliczyć tego dania do niskokalorycznych:) Czasami jednak można sobie pozwolić na takie pyszności.

  5. Brenia
    8 listopada
    Odpowiedz

    Cieszę się, że kotlety smakowały 🙂 Pozdrawiam !!

  6. Kamila
    16 listopada
    Odpowiedz

    Pyszne. Bardzo aromatyczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.