Knedle z pieczarkami i cebulką

Knedle z pieczarkami to proste kluseczki na bazie ciasta z  ugotowanych ziemniaków. Najbardziej popularne są knedle ze śliwkami ale kto zabroni dodać zamiast śliwek, np. pieczarki. 
Ja lubię na obiad dania wytrawne więc takie knedle są dla mnie idealne. Do tego podsmażana, na małym ogniu ale długo cebulka. Proste ale jakże pyszne danie na obiad. 

Składniki

1 kg ugotowanych ziemniaków

2 łyżki mąki ziemniaczanej

około 1  szklanki mąki pszennej

1 jajko

sól

100 g pieczarek,

2 ząbki czosnku,

2 łyżki masła,

Polewa z cebulą:

2 średnie cebule,

100 g masła,

szczypta soli

Zamów składniki

Wykonanie


Przygotowujemy pieczarkiPieczarki myjemy i kroimy na małe ćwiartki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pieczarki i wyciśnięty czosnek, sól. Dusimy  na średnim ogniu aż pieczarki będą rumiane. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ziemniaki  gotujemy, odcedzamy i jeszcze ciepłe tłuczemy lub  przepuszczamy przez praskę, lub mielimy. 
Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy wystudzone ziemniaki, jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania podsypujemy mąką pszenną tak aby ciasto się dobrze wyrabiało i nie było zbyt rzadkie. 

Gotowe ciasto dzielimy na średniej wielkości kawałki,  formujemy z nich wałki na które nakładamy po łyżeczce pieczarek. Formujemy z nich podłużne knedle. 

W dużym garnku gotujemy wodę z solą i jak zacznie wrzeć wrzucamy porcjami knedle, gotujemy od momentu wypłynięcia na powierzchnię  około 2 minuty.

Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę  i  dusimy na małym ogniu aż cebula będzie miękka i szklista. Solimy.

Gotowe knedle podajemy z cebulką. 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. 2 września
    Odpowiedz

    Super pomysł. Jeszcze nie jadłam, ale już je lubię <3

  2. Brenia
    2 września
    Odpowiedz

    🙂 Polecam bo są pyszne !

  3. Malgorzata
    3 września
    Odpowiedz

    Super zaraz je zrobie takich knedle jeszcze ni jadlam

  4. Brenia
    3 września
    Odpowiedz

    🙂 Będą smakować !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.