Kebabczety – mielone z grilla

Mięso mielone jest bardzo dobrym daniem na grilla. Jak byliśmy w Grecji to oprócz karkówki, kebabczety były najbardziej aromatycznymi daniami z grilla, które pamiętam. Wieczór kojarzył mi  się z głównie z aromatem oregano i czosnku.

Majówka przed nami więc takie kebabczety na grillu będą daniem szybkim i na pewno posmakują wszystkim grillującym gościom, spróbujcie koniecznie. U mnie znikają w tempie expressowym z talerza – na moim majowym grillu na pewno nie zabraknie kebabczetów. Do tego koniecznie tzatziki.. mniam

 

Składniki dla 2-4 osób

60 dag mieszanego mięsa mielonego (najlepiej 2/3 baraniego lub wieprzowego i 1/3 wołowego),

1 jajko,

1 łyżka oregano,

3 ząbki czosnku, 

Sól, pieprz

Przygotowanie

Do miski wkładamy mięso i dodajemy czosnek  (wyciśnięty)  wbijamy  jajko, dodajemy oregano, sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Gotową masę odstawiamy  na godzinę  do lodówki, aby składniki “się przegryzły”. Ze schłodzonej masy wilgotnymi dłońmi formujemy małe wałeczki długości około8 cm. i mniej więcej2,5 cmgrubości. Układamy na aluminiowej tacce (chyba, że robimy na grillu elektrycznym to nie) i grillujemy, aż się usmażą i ładnie popieką.

?Zapewniam, że jest to wspaniałe danie na grilla. Polecam.?

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.