Karkówka z grilla w zaprawie musztardowo-cebulowej

Szukając nowego pomysłu na marynatę do mięsa a szczególnie do karkówki postanowiłam wykorzystać kosteczki knorr – smażona cebulka, z ostrą musztardą   Dijon i miodem. Próba okazała się trafiona bo mięso było pyszne, aromatyczne, kruche. Nie wiem jak Wy ale ja generalnie nie używam gotowych przypraw do mięsa grillowanego,  lecz staram się sama przygotowywać je na bazie ziół, musztardy, czosnku, chilli. Ta marynata jest wypróbowana i godna polecenia; moi goście byli zachwyceni smakiem karkówki.

Karkówka z grilla w zaprawie musztardowo-cebulowej

Składniki dla 4 osób;

6 kotletów z karkówki,

sól, pieprz

2 kosteczki knorra – cebulka smażona

Oliwa,

2 łyżki musztardy Dijon

Łyżeczka miodu

Wykonanie

Kotlety najlepiej zamarynować z zaprawie wcześniej, żeby nabrały smaku w przyprawach, minimum 3 godz a najlepiej całą noc. Mięso zbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce przygotowujemy zaprawę: musztardę, kosteczki smażonej cebulki, oliwę, miód mieszamy dokładnie i dodajemy do  mięsa;  dalej mieszamy z mięsem tak aby wszystkie kotlety były w marynacie.  Zostawiamy tak doprawione mięso w chłodnym miejscu.

Gotowe smażymy na grillu lub na patelni grillowej, bez tłuszczu. Do takiego mięsa przygotowuję często pieczone ziemniaki, szczególnie teraz dobre bo młode.

 

Karkówka z grilla w zaprawie musztardowo-cebulowej

Karkówka z grilla w zaprawie musztardowo-cebulowej

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. Brenia
    Lipiec 11
    Odpowiedz

    Dokładnie tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.