Karkówka z grilla i pieczone ziemniaki

Z tęsknoty za słońcem i latem  zrobiłam na niedzielny obiad  karkówkę z grilla ( na razie z patelni grillowej),  w takiej wersji jaką jedliśmy będąc kiedyś na wczasach w Grecji. Jest  to następny smak (obok włoskiego), z którym mam ciepłe i smaczne wspomnienia. Do tego zrobiłam pieczone ziemniaki, które też przypominały te jedzone w Grecji. W wersji letniej podaję do tego tzatziki też w wersji greckiej. Ale do tego muszą być dobre ogórki, których  niestety jeszcze nie ma.

Składniki dla 4 osób;

4 kotlety z karkówki,

Sól zmiękczająca, sól zwykła,

Pieprz, oregano

Czosnek, – 4 ząbki

Sok z 1 cytryny,

1 kg ziemniaków,

Czosnek w kostce ( knorr),

oliwa

Wykonanie:

Kotlety najlepiej przygotować wcześniej, żeby nabrały smaku w przyprawach ( około 2 godz.). Mięso zbijamy, solimy solą zmiękczającą. Czosnek wyciskamy i ucieramy  z solą zwykłą, następnie smarujemy tym mięso, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na koniec każdy kotlet obsypujemy obficie oregano.  Zostawiamy tak doprawione mięso w chłodnym miejscu.

Patelnię grillową ( może być grill elektryczny) rozgrzewamy i smażymy kotlety, bez tłuszczu. Zapewniam, że aromat jest taki, że nawet sąsiedzi   go czują.

Do takiego mięsa przygotowuję pieczone ziemniaki.

Obrane ziemniaki  kroimy w ćwiartki i układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym, solimy, doprawiamy rozkruszoną kostką czosnkową ( Knorr ), skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 1,5 godz. mieszając je w między czasie.

Do tego zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Marzec 19
    Odpowiedz

    Ale mi narobiłaś smaka taką karkóweczką, mniam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.