Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną

Sezon jesienny to dobra pora na kaczkę z jabłkami i żurawiną. Nie jest to co prawda danie na co dzień  ale opłaca się poświęcić trochę czasu i przygotować np. na niedzielny obiad. A  jak wybornie smakuje.

Z powodu braku gęsi postanowiłam  na 11 listopada upiec właśnie taką kaczkę z pysznymi dodatkami: jabłka, żurawina, majeranek itd.

Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną

Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną

Składniki:

kaczka

4-5 łyżek majeranku,

1/2 kg jabłek

Suszona żurawina,

Żurawina do mięsa

Czosnek

Sól, pieprz

Wykonanie:

Kaczkę  myjemy, przyprawy (majeranek, sól, pieprz, czosnek) mieszamy  i dokładnie nacieramy nimi mięso – nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo to zależy od waszych indywidualnych upodobań, ale kaczka powinna być dobrze doprawiona. Ja daję dużo majeranku bo majeranek nadaje kaczce niesamowity smak. Tak przygotowaną kaczkę przechowujemy w lodówce całą noc.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jabłka obieramy,  kroimy na małe kawałki i mieszamy z żurawiną i  majerankiem. Takim farszem nadziewamy kaczkę (zostawiamy trochę jabłek do dołożenia  na koniec pieczenia).  Podlewamy wodą, przykrywamy i pieczemy około 1 godz. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy około 1,5- 2  godz. W trakcie pieczenia  podlewamy dość często mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny  przed końcem pieczenia dodajemy pozostałe jabłka z żurawiną i pieczemy. Kaczka przyrządzona w ten sposób jest bardzo delikatna i soczysta.

Podawać z ulubionymi dodatkami 🙂 Ja zawsze podaję z żurawiną do mięsa i pieczonymi ziemniaczkami.

Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną

Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 14

  1. 13 listopada
    Odpowiedz

    Masz racje, sezon jesienny jest doskonaly na takie dania!

  2. 14 listopada
    Odpowiedz

    Próbowałam to połączenie i jest obłędnie pyszne! 🙂

  3. 15 listopada
    Odpowiedz

    Wow, wygląda imponująco. Wspaniała kaczka, idealna na uroczystość rodzinną

  4. kuchnia_breni
    17 listopada
    Odpowiedz

    Bardzo dziękuję, dokładnie tak 🙂

  5. juliska
    23 grudnia
    Odpowiedz

    dzieki za pomysl wykorzystam!

  6. kuchnia_breni
    24 grudnia
    Odpowiedz

    Bardzo proszę, smacznego! 🙂

  7. zbyszekg
    10 lutego
    Odpowiedz

    zrobiłem, zjadłemjestem kontenty.

  8. Zenek
    31 marca
    Odpowiedz

    Dzisiaj kaczuszka wylądowała na stole….. REWELACJA !!!
    dziękuję za przepis 🙂

  9. kuchnia_breni
    2 kwietnia
    Odpowiedz

    Zenek, cieszę się bardzo! 🙂

  10. MrM
    10 listopada
    Odpowiedz

    Ja tylko na szybko. Ten właśnie przepis praktykuję od wielu lat, upiekło się w tym czasie około dwudziestu kaczuszek i każda była znakomita. W międzyczasie korzystałem z kilku innych przepisów, ale to nie było to – pani Brenia jest tutaj po prostu najlepsza. Wszystko się zgadza – temperatury, sposób pieczenia, czas. Bardzo polecam i zachęcam do pieczenia!

  11. Brenia
    15 listopada
    Odpowiedz

    Dziękuję za miły komentarz ! Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.