Indyk z grilla

Majówka tegoroczna jest wyjątkowo ciepła i słoneczna co sprzyja grillowaniu i przebywaniu na powietrzu. Parę dni spędziłam miło z wizytą u rodziny. Moja mama zdecydowanie nie pozwoli być głodnym u niej, wróciłam przejedzona, ale jak by inaczej skoro razem z moją siostrą przygotowywały przepyszne dania.

U  nas grillowaliśmy różne mięsa: karkówkę, kiełbaski, szaszłyki i indyka. Do tego przygotowywałam zaziki bo ogórki są już krajowe i naprawdę dobre.

Dzisiaj proponuję indyka z grilla bo mięso drobiowe jest delikatne i szybko się grilluje.

 

Składniki (dla 5 osób):

1  pierś z indyka     

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek,

ocet balsamico,

łyżeczka sosu sojowego

przyprawy : pieprz czarny, sól, papryka w proszku, majeranek, tymianek

Przygotowanie:

Przygotować marynatę: olej, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, paprykę mieloną, zioła  i ocet balsamico i sos sojowy wymieszać w miseczce.
Mięso kroimy w poprzek włókien na kotlety. Następnie  rozbijamy je delikatnie (nie bardzo cienko) tłuczkiem, ale zabezpieczone folią, by nie zniszczyć struktury mięsa.

Kotlety zalać marynatą odstawić na minimum 1 godz. a następnie grillować do czasu, aż się ładnie przypieką.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 13

  1. mojetworyprzetwory
    Maj 3
    Odpowiedz

    pyszna propozycja! Pozdrawiam!

  2. Wygląda przepysznie, u mnie wczoraj tez był indyk, ale gulasz ….

  3. kuchnia_breni
    Sierpień 6
    Odpowiedz

    Polecam! 🙂

  4. Ola
    Październik 29
    Odpowiedz

    testowałam ten przepis na grillu latem – wyszło bosko! w weekend mam nadzieję, że choć częściowo uda mi się powtórzyć ten wyczyn na patelni grillowej:)

  5. Brenia
    Październik 29
    Odpowiedz

    na patelni grillowej też się udaje i jest dobry 🙂 Smacznego !

  6. Daniel
    Maj 23
    Odpowiedz

    Witam. Jakie proporcje octu, oliwy i sosu zastosować? Pozdrawiam.

  7. Brenia
    Maj 24
    Odpowiedz

    Sos sojowy 1 łyżeczka, octu 2 łyżki , oliwy 5-6 łyżek Pozdrawiam !

  8. Joanna
    Lipiec 3
    Odpowiedz

    Jakie ilości przypraw zastosować (sól, pieprz, papryka, majeranek, tymianek)? – tak chociaż mniej więcej 😉

  9. Brenia
    Lipiec 8
    Odpowiedz

    Na jedną pierś indyka, po 1/2 łyżeczki proponuje a jak chce się mieć bardziej aromatyczne to po płaskiej łyżeczce przypraw.

Pozostaw odpowiedź Joanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.