Majówka tegoroczna jest wyjątkowo ciepła i słoneczna co sprzyja grillowaniu i przebywaniu na powietrzu. Parę dni spędziłam miło z wizytą u rodziny. Moja mama zdecydowanie nie pozwoli być głodnym u niej, wróciłam przejedzona, ale jak by inaczej skoro razem z moją siostrą przygotowywały przepyszne dania.
U nas grillowaliśmy różne mięsa: karkówkę, kiełbaski, szaszłyki i indyka. Do tego przygotowywałam zaziki bo ogórki są już krajowe i naprawdę dobre.
Dzisiaj proponuję indyka z grilla bo mięso drobiowe jest delikatne i szybko się grilluje.
Składniki (dla 5 osób):
1 pierś z indyka
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek,
ocet balsamico,
łyżeczka sosu sojowego
przyprawy : pieprz czarny, sól, papryka w proszku, majeranek, tymianek
Przygotowanie:
Przygotować marynatę: olej, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, paprykę mieloną, zioła i ocet balsamico i sos sojowy wymieszać w miseczce.
Mięso kroimy w poprzek włókien na kotlety. Następnie rozbijamy je delikatnie (nie bardzo cienko) tłuczkiem, ale zabezpieczone folią, by nie zniszczyć struktury mięsa.
Kotlety zalać marynatą odstawić na minimum 1 godz. a następnie grillować do czasu, aż się ładnie przypieką.
Świetny dietetyczny przepis! Pozdrawiam
Genialny przepis. 😉 muszę spróbować przy następnym grillowaniu. 😉
pyszna propozycja! Pozdrawiam!
oj, zjadłabym takiego indyka ;]
Wygląda przepysznie, u mnie wczoraj tez był indyk, ale gulasz ….
Świetny przepis! Wypróbuję w czasie wizyty w Polsce 😉
Polecam! 🙂
testowałam ten przepis na grillu latem – wyszło bosko! w weekend mam nadzieję, że choć częściowo uda mi się powtórzyć ten wyczyn na patelni grillowej:)
na patelni grillowej też się udaje i jest dobry 🙂 Smacznego !
Witam. Jakie proporcje octu, oliwy i sosu zastosować? Pozdrawiam.
Sos sojowy 1 łyżeczka, octu 2 łyżki , oliwy 5-6 łyżek Pozdrawiam !
Jakie ilości przypraw zastosować (sól, pieprz, papryka, majeranek, tymianek)? – tak chociaż mniej więcej 😉
Na jedną pierś indyka, po 1/2 łyżeczki proponuje a jak chce się mieć bardziej aromatyczne to po płaskiej łyżeczce przypraw.