Indyk z grilla

Majówka tegoroczna jest wyjątkowo ciepła i słoneczna co sprzyja grillowaniu i przebywaniu na powietrzu. Parę dni spędziłam miło z wizytą u rodziny. Moja mama zdecydowanie nie pozwoli być głodnym u niej, wróciłam przejedzona, ale jak by inaczej skoro razem z moją siostrą przygotowywały przepyszne dania.

U  nas grillowaliśmy różne mięsa: karkówkę, kiełbaski, szaszłyki i indyka. Do tego przygotowywałam zaziki bo ogórki są już krajowe i naprawdę dobre.

Dzisiaj proponuję indyka z grilla bo mięso drobiowe jest delikatne i szybko się grilluje.

 

Składniki (dla 5 osób):

1  pierś z indyka     

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek,

ocet balsamico,

łyżeczka sosu sojowego

przyprawy : pieprz czarny, sól, papryka w proszku, majeranek, tymianek

Przygotowanie:

Przygotować marynatę: olej, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, paprykę mieloną, zioła  i ocet balsamico i sos sojowy wymieszać w miseczce.
Mięso kroimy w poprzek włókien na kotlety. Następnie  rozbijamy je delikatnie (nie bardzo cienko) tłuczkiem, ale zabezpieczone folią, by nie zniszczyć struktury mięsa.

Kotlety zalać marynatą odstawić na minimum 1 godz. a następnie grillować do czasu, aż się ładnie przypieką.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 13

  1. mojetworyprzetwory
    Maj 3
    Odpowiedz

    pyszna propozycja! Pozdrawiam!

  2. Wygląda przepysznie, u mnie wczoraj tez był indyk, ale gulasz ….

  3. kuchnia_breni
    Sierpień 6
    Odpowiedz

    Polecam! 🙂

  4. Ola
    Październik 29
    Odpowiedz

    testowałam ten przepis na grillu latem – wyszło bosko! w weekend mam nadzieję, że choć częściowo uda mi się powtórzyć ten wyczyn na patelni grillowej:)

  5. Brenia
    Październik 29
    Odpowiedz

    na patelni grillowej też się udaje i jest dobry 🙂 Smacznego !

  6. Daniel
    Maj 23
    Odpowiedz

    Witam. Jakie proporcje octu, oliwy i sosu zastosować? Pozdrawiam.

  7. Brenia
    Maj 24
    Odpowiedz

    Sos sojowy 1 łyżeczka, octu 2 łyżki , oliwy 5-6 łyżek Pozdrawiam !

  8. Joanna
    Lipiec 3
    Odpowiedz

    Jakie ilości przypraw zastosować (sól, pieprz, papryka, majeranek, tymianek)? – tak chociaż mniej więcej 😉

  9. Brenia
    Lipiec 8
    Odpowiedz

    Na jedną pierś indyka, po 1/2 łyżeczki proponuje a jak chce się mieć bardziej aromatyczne to po płaskiej łyżeczce przypraw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.