Indyk pieczony w całości

 

Kiedyś pieczenie indyka wydawało mi się  bardzo skomplikowaną czynnością. Trochę tak jak z pieczeniem kaczki czy gęsi.

Mięso indyka jest dość suche więc zastanawiałam się jak to zrobić żeby upiec takiego np. 5 kilogramowego indyka w całości, żeby miał chrupiącą skórkę a mięso było soczyste. Metodą prób i błędów znalazłam w końcu sposób na to aby indyk był taki jak myślałam.

Po pierwsze ważne jest  dość solidne namaszczenie indyka ( ja dałam masło). Może być, zamiast masła oliwa ale smak masła w połączeniu z mięsem indyka jest znakomite. Nie trzeba doprawiać mięsa  specjalnymi przyprawami, ziołami, owocami bo w takiej prostej wersji jest naprawdę pyszny.

Po drugie pieczenie mięsa w miarę niskiej temperaturze ale dość długo daje dobry efekt bo mięso nie wysusza się tak jak przy wysokiej temperaturze.

I po trzecie częste podlewanie najpierw roztopionym masłem a następnie sosem z pieczenia.

Jeśli planujecie jakąś dużą imprezę rodzinną to taki indyk będzie idealny  na obiad. Do tego pieczone ziemniaki i wiosenna sałatka z pomidorami, ogórkiem, cebulką…. Mniam

 

Składniki:

Cały indyk – około 5 kg,

4 ząbki czosnku,

250 g masła,

Sól, pieprz.

Wykonanie

Indyka myjemy i suszymy dość dokładnie.

Mieszamy sól, pieprz i wyciśnięty czosnek a następnie nacieramy dokładnie mięso taką mieszanką. Delikatnie nacinamy z boku indyka skórę i wkładamy pod nią plasterki zimnego masła – okładamy pod skórą prawie całego indyka.  Tak samo  robimy z wierzchem indyka – okładamy plasterkami masła. Resztę masła roztapiamy.

Wstawiamy na blachę, podlewamy wodą blachę ( szklanka)  i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 4-5 godzin. Po około 40 minutach  podlewamy indyka roztopionym masłem i dalej pieczemy. W następnym czasie podlewamy dość często indyka sosem maślanym powstałym przy pieczeniu na blasze. Gdyby było mało, to dajemy jeszcze masło.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami i wiosenną sałatką

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 9

  1. Andrzej
    4 stycznia
    Odpowiedz

    Pierwszy raz na stronie.. i pierwsza przymiarka do tego indyka.. :]

  2. Brenia
    7 stycznia
    Odpowiedz

    🙂 I jak się upiekł ? Zapraszam po inne przepisy 🙂

  3. Ilona
    18 kwietnia
    Odpowiedz

    Już przetestowałam ten przepis i jest doskonały. Mięso kruchutkie, soczyste, samo odchodzi od kości. Pierś nie jest wysuszona i co najważniejsze indyk był przepyszny. 5 kg piekłam przez 5,5 h. Co jakieś 20 min podkreślam mięso. Ale warto było

  4. Brenia
    19 kwietnia
    Odpowiedz

    🙂 Dziękuję i cieszę się, że indyk smakował 🙂 Pozdrawiam świątecznie !

  5. Magda
    24 lipca
    Odpowiedz

    Czy indyk wymaga namaczania w solance? Czytałam takie opinie i zastanawiam się czy to jest konieczne.

  6. Brenia
    26 lipca
    Odpowiedz

    Można go wymoczyć w solance ale niekoniecznie. Ja moczę w solance gęś.

  7. Pawka
    17 stycznia
    Odpowiedz

    Piec trzeba nie krócej niż pół godziny na kilogram mięsa. Ja nadziewam indyka ugotowanym ryżem, co powoduje, że indyk się nie wysusza. Woda z ryżu paruje i nasącza mięso. Najpierw indyka lekko zapiekam 220 stopni przez kwadrans. Później 180 i piekę tak do końca. Nie polewam, bo jestem leniuchem, ale po 3/4 czasu obracam na drugą stronę.

  8. Ania
    18 grudnia
    Odpowiedz

    Trzeba zakryć indyka folią?

  9. Brenia
    20 grudnia
    Odpowiedz

    Ja nie przykrywałam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.