Kiedyś pieczenie indyka wydawało mi się bardzo skomplikowaną czynnością. Trochę tak jak z pieczeniem kaczki czy gęsi.
Mięso indyka jest dość suche więc zastanawiałam się jak to zrobić żeby upiec takiego np. 5 kilogramowego indyka w całości, żeby miał chrupiącą skórkę a mięso było soczyste. Metodą prób i błędów znalazłam w końcu sposób na to aby indyk był taki jak myślałam.
Po pierwsze ważne jest dość solidne namaszczenie indyka ( ja dałam masło). Może być, zamiast masła oliwa ale smak masła w połączeniu z mięsem indyka jest znakomite. Nie trzeba doprawiać mięsa specjalnymi przyprawami, ziołami, owocami bo w takiej prostej wersji jest naprawdę pyszny.
Po drugie pieczenie mięsa w miarę niskiej temperaturze ale dość długo daje dobry efekt bo mięso nie wysusza się tak jak przy wysokiej temperaturze.
I po trzecie częste podlewanie najpierw roztopionym masłem a następnie sosem z pieczenia.
Jeśli planujecie jakąś dużą imprezę rodzinną to taki indyk będzie idealny na obiad. Do tego pieczone ziemniaki i wiosenna sałatka z pomidorami, ogórkiem, cebulką…. Mniam
Składniki:
Cały indyk – około 5 kg,
4 ząbki czosnku,
250 g masła,
Sól, pieprz.
Wykonanie
Indyka myjemy i suszymy dość dokładnie.
Mieszamy sól, pieprz i wyciśnięty czosnek a następnie nacieramy dokładnie mięso taką mieszanką. Delikatnie nacinamy z boku indyka skórę i wkładamy pod nią plasterki zimnego masła – okładamy pod skórą prawie całego indyka. Tak samo robimy z wierzchem indyka – okładamy plasterkami masła. Resztę masła roztapiamy.
Wstawiamy na blachę, podlewamy wodą blachę ( szklanka) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 4-5 godzin. Po około 40 minutach podlewamy indyka roztopionym masłem i dalej pieczemy. W następnym czasie podlewamy dość często indyka sosem maślanym powstałym przy pieczeniu na blasze. Gdyby było mało, to dajemy jeszcze masło.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami i wiosenną sałatką
Pierwszy raz na stronie.. i pierwsza przymiarka do tego indyka.. :]
🙂 I jak się upiekł ? Zapraszam po inne przepisy 🙂
Już przetestowałam ten przepis i jest doskonały. Mięso kruchutkie, soczyste, samo odchodzi od kości. Pierś nie jest wysuszona i co najważniejsze indyk był przepyszny. 5 kg piekłam przez 5,5 h. Co jakieś 20 min podkreślam mięso. Ale warto było
🙂 Dziękuję i cieszę się, że indyk smakował 🙂 Pozdrawiam świątecznie !
Czy indyk wymaga namaczania w solance? Czytałam takie opinie i zastanawiam się czy to jest konieczne.
Można go wymoczyć w solance ale niekoniecznie. Ja moczę w solance gęś.
Piec trzeba nie krócej niż pół godziny na kilogram mięsa. Ja nadziewam indyka ugotowanym ryżem, co powoduje, że indyk się nie wysusza. Woda z ryżu paruje i nasącza mięso. Najpierw indyka lekko zapiekam 220 stopni przez kwadrans. Później 180 i piekę tak do końca. Nie polewam, bo jestem leniuchem, ale po 3/4 czasu obracam na drugą stronę.
Trzeba zakryć indyka folią?
Ja nie przykrywałam.