Grillowane kotlety z indyka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej

Dzisiejsza propozycja to inspiracja z Kuchni Lidla. Poszukując nowych smaków i ciekawych dań na grilla trafiłam właśnie na ten przepis. Muszę go pochwalić bo kotlety wyszły pyszne, aromatyczne, soczyste i mogę go wam z czystym sumieniem polecić na letnie grillowanie. Miód spowodował, że kotlety miały ładną skórkę, papryczka chilli dodała do tego pikantność a  tymianek  aromat. Pycha. Polecam do wypróbowania.

Grillowane kotlety z indyka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej

Składniki

Kotlety z piersi indyka około 10 sztuk

Marynata:

Duży kubek jogurtu naturalnego gęstego,

½ szklanki soku pomarańczowego ze świeżych owoców,

Sok z ½ cytryny,

Ząbek czosnku,

1 łyżeczka tymianku,

1 papryczka chilli,

2 łyżki miodu

Wykonanie

Przygotowujemy marynatę. Do miseczki dajemy jogurt, wyciśnięty sok pomarańczowy, sok z cytryny, tymianek, wyciśnięty czosnek, pokrojoną drobno papryczkę chilli, miód i dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy kotlety. Jeśli macie możliwość kupienia gotowych kotletów ( płatów) z indyka to zachęcam, ja takie kupiłam. Mięso myjemy, suszymy i ewentualnie kroimy na kotlety. Każdy doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso wkładamy do marynaty, mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny ale najlepiej na całą noc.

Tak przygotowane i zamarynowane mięso grillujemy z dwóch stron. Możemy dodatkowo, w trakcie grillowania  smarować mięso marynatą.

Grillowane kotlety z indyka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej

Grillowane kotlety z indyka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. Kulinarny Zenit
    Czerwiec 14
    Odpowiedz

    Właśnie tak ostatnio za mną chodziła grillowana pierś 🙂 Jak będziemy robili o wypróbuję Twoją marynatę, bardzo mi się spodobał ten dodatek pomarańczy.

    • Brenia
      Czerwiec 18
      Odpowiedz

      Polecam, bo wyszła pyszna 😉

  2. Pytająca
    Sierpień 21
    Odpowiedz

    Czy sól teżdodajemy? Sól wyciąga wodę, nie będzie za twardę. Planuje grilować na tradycyjnym grilu ogrodowym – gazowym.

    • Brenia
      Sierpień 22
      Odpowiedz

      Ja nie dawałam soli do marynaty. Sól podałam na stół i jeśli ktoś chciał to dosalał mięso po zgrillowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.