Gołąbki z nadzieniem ryżowo-warzywnym

Wciąż zostajemy w moim ulubionym temacie, czyli warzywnym. Na straganie można jeszcze kupić młodą kapustę. Ostatnio zrobiłam gołąbki w wersji, którą lubię najbardziej czyli warzywnej. Jak już wcześniej pisałam gołąbki z młodej kapusty są niezwykle delikatne, mają niesamowity smak; z warzywami i ryżem są lekkie i smakują wybornie. Polecam na letni obiad.

 

Składniki na gołąbki:

1 główka kapusty (ok. 1 kg)

2 woreczki ryżu

ok. 1? litra wody,

2 marchewki,

1 papryka

1 seler,

1 cebula,

? brokuła,

30dag pieczarek

pęczek koperku

sól, pieprz do smaku,

2 łyżki sosu sojowego

Składniki na sos pieczarkowy:

0,5 kg pieczarek,

2 marchewki,

1 cebula

5 dag masła,

1 małe opakowanie śmietany np. 18 %

sól, pieprz do smaku,


Wykonanie gołąbków:

Z kapusty usunąć rozchylające się, zabrudzone lub uszkodzone zewnętrzne liście. Kapustę myjemy. Ostrym spiczastym nożem wycinamy z główki głąb, wkładamy do garnka z zagotowaną  i posoloną wodą, wycięciem do dna. Ponieważ młoda kapusta jest miękka to nie wymaga długiego gotowania, gotujemy  ją z jednej strony około 3 min pod pokrywką  i około 3 min z drugiej strony. Systematycznie kolejno zdejmujemy zblanszowane liście, z których odkrawamy grube części.

Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy starte na grubej tarce warzywa ( marchew, seler) dalej podsmażamy. Dodajemy ugotowany na półtwardo ryż, sól, pieprz do smaku i pokrojony koperek, dokładnie wyrabiamy.  Na koniec dodajemy ugotowany na półtwardo brokuł i sos sojowy – lekko mieszamy. Porcje tak przygotowanej masy zawijamy w przestudzone liście kapusty i układamy ściśle w rondlu, na dnie którego dajemy  liście, z których nie da się zrobić  gołąbków. Zalewamy 1 szklanką wody. Dusimy ok. 2 godz. pod pokrywką w temperaturze 180 stopni.  Podajemy polane sosem pieczarkowym. Osobiście najlepiej smakują mi zaraz po uduszeniu bez sosu.

Sos Pieczarkowy:

Do płaskiego naczynia dajemy łyżkę masła, pokrojone w talarki cebulę, marchew – chwilę podsmażamy.  Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dalej podsmażamy na małym ogniu. Całość podlewamy szklanką wody i gotujemy, mieszając od czasu do czasu około 20 min. Na koniec podlewamy sos śmietaną     i dodajemy do smaku sól, pieprz oraz pokrojony koperek.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. Sama jeszcze nie robiłam gołąbków! Te co jadłam zwykle miały uboższy farsz, Twoja propozycja bardzo mi się podoba 🙂

  2. 5 sierpnia
    Odpowiedz

    Nie jadłam jeszcze takich gołąbków, wyglądają bardzo smacznie i na pewno są zdrowsze od tych tradycyjnych 🙂

  3. kuchnia_breni
    6 sierpnia
    Odpowiedz

    Marta, bardzo mi miło 🙂
    cieszę się niezmiernie, że gołąbki przypadły wam do gustu dziewczyny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.