Focaccia z pomidorami

?To pyszne pieczywo prosto z Włoch jest idealnym przysmakiem. W zależności od tego jakie produkty mamy w domu, możemy tworzyć wielosmakowy chlebek. Z dodatkiem pomidorów, ziół i mozarelli jest to typowo włoski przysmak. Polecam wypróbować, możemy zabierać taką focaccię na różne pikniki, wyjazdy, albo zajadać się w domu.

Składniki:

500 g mąki,

1 łyżeczka płaska cukru,

1 czubata łyżeczka soli

5 dag drożdży,

20 dag sera mozarella

250 ml ciepłej wody,

40 ml oliwy z oliwek,

pomidorki koktajlowe

oliwa, do skropienia focacci,

gruboziarnista sól,

gałązki świeżych ziół – tymianek, bazylia, czosnek

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W kubeczku mieszamy drożdże z połową ciepłej wody i cukrem. Odstawiamy na 5 minut. Do miski przesiewamy mąkę z solą i mieszamy. W  mące robimy zagłębienie i wlewamy do środka rozpuszczone drożdże. Dodajemy pozostałą wodę i oliwę.

Następnie wyrabiamy natłuszczonymi dłońmi, aż uzyskamy miękkie ciasto. Przekładamy ciasto na  blachę i formujemy  kwadratowy placek o boku ok. 25 cm.. Przykrywamy ciasto  ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Palcem robimy w wyrośniętym cieście małe wgłębienia, nakładamy pomidorki przekrojone na pół, posypujemy grubą solą, ziołami i skrapiamy oliwą wymieszaną z czosnkiem. Całość posypujemy serem mozzarella. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, aż focaccia wyrośnie i się zrumieni.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Czerwiec 16
    Odpowiedz

    Jak na nią patrzę to od razu zgłodniałam 🙂 wygląda pysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.