Filety z łososia pieczone w piekarniku

Przeglądając mój blog można dojść do przekonania, że nie lubimy ryb i ich nie jadamy.  Jest  wręcz odwrotnie, lubimy i jadamy dość często. Naszą ulubioną rybą jest łosoś, który podaję w różnych wersjach na święta i na niedzielne obiady. Dzisiaj propozycja na danie z łososia pieczonego z cytryną.

 

Składniki, 4 porcje:

1 duży filet z łososia bez skóry i ości

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

czosnek w kostce,

1 cytryna,

2 gałązki koperku,

łyżka oliwy

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Łososia umyć, osuszyć, podzielić na 4 kawałki, oprószyć solą, pieprzem oraz 1 kostką czosnkową. Do naczynia żaroodpornego ułożyć łososia, na który położyć po plasterku cytryny, polać oliwą. Całość przykryć np. folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, nie wysycha. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut.
W międzyczasie nastawić ryż na gotowanie
Upieczonego  łososia ułożyć na talerzu i polać pozostałym sosem z pieczenia. Podawać z białym ryżem i np. sałatką z marynowanych buraczków.


Print Friendly, PDF & Email

komentarze 33

  1. Kwiecień 4
    Odpowiedz

    co się wszyscy na tego biednego łososia uwzięli?
    no, normalnie widzę go wszędzie! a może ja mam już zwidy? xd
    uwielbiam łososia, to pewnie dlatego!
    ale pieczonego jeszcze nigdy nie jadłam. oj, muszę opatentować to przy najbliższej okazji!

  2. kuchnia_breni
    Kwiecień 5
    Odpowiedz

    Zachęcam bo to jedna z moich ulubionych wersji łososia 😉

  3. Kwiecień 5
    Odpowiedz

    Uwielbiam łososia, po prostu pycha 🙂 i koniecznie do tego koperek 🙂

  4. Angel
    Kwiecień 6
    Odpowiedz

    Jest naprawdę bardzo smaczny i delikatny Polecam

  5. Gość
    Listopad 4
    Odpowiedz

    mam cały płat łososia jutro robię na obiad

  6. kuchnia_breni
    Listopad 5
    Odpowiedz

    W takim razie życzę smacznego 🙂

  7. js
    Wrzesień 24
    Odpowiedz

    tylko 2 gałązki koperku? ja mam całe pudło mrożonego zawsze w pogotowiu i sypię go na rybkę całą masę ;D do tego sok z cytryny, pieprz czarny, pieprz cayenne i czosnek granulowany 🙂 bez oliwy i soli bo sól niezdrowa a bez oliwy dietetyczniej. pozdrówki 🙂

  8. Wasyl
    Wrzesień 29
    Odpowiedz

    Bardzo lubię łososia w takich prostych wersjach, jak ta:)

    • Brenia
      Wrzesień 29
      Odpowiedz

      Tak, proste wersje są najlepsze 🙂 Pozdrawiam 🙂

  9. kaska
    Listopad 19
    Odpowiedz

    Jeśli się używa foli aluminiowej do pieczenia nigdy nie powinno się używać cytryny ponieważ aluminium z sokiem z cytryny pod wpływem temperatury zachodzi w reakcję chemiczna

    • Paulina
      Grudzień 3
      Odpowiedz

      przecież to tylko naczynie żaroodporne jest przykryte folią …

  10. Luty 2
    Odpowiedz

    Polecam goraco łososia posmarowac majonezem plus te wszytkie przyprawy palce lizac…Nie jest suchy tylko wilgotny ,rozplywa sie w ustach..

  11. Brenia
    Luty 3
    Odpowiedz

    Ok, muszę tak zrobić :)dziękuję i pozdrawiam 🙂

  12. janekosa
    Marzec 18
    Odpowiedz

    właśnie zrobiłem (3 minuty+ pieczenie) i serdecznie polecam! przepyszne! przy czym ja preferuję do tego pieczone ziemniaki, ale to kwestia gustu 😉

  13. Brenia
    Marzec 18
    Odpowiedz

    Dziękuję 🙂 ja też czasami robię do łososia pieczone ziemniaki. To zależy od chęci i dnia. Pozdrawiam 🙂

  14. Piotrek
    Styczeń 6
    Odpowiedz

    Pychotki, z obronę ibwychwalne 🙂 cytynkę dałem po upieczeniu

  15. Brenia
    Styczeń 7
    Odpowiedz

    Oczywiście cytrynę można dać po upieczeniu.

  16. KK
    Czerwiec 16
    Odpowiedz

    Ja dziś też robię. Trzymajcie kciuki 😉

  17. Gotujący Jim
    Listopad 27
    Odpowiedz

    ‘Wstawić do nagrzanego piekarnika’ : ( u mnie nie ma takiej funkcji (głupi piekarnik &^%$#) czy mogę prosić o podanie ile by to było w stopniach Celsjusza ?

    • Gotujący Jim
      Listopad 27
      Odpowiedz

      Przeoczyłem – 200 . Thanks

      • Paulina
        Grudzień 3
        Odpowiedz

        Napisane jest w przepisie ze 200 stopni …

      • Paulina
        Grudzień 3
        Odpowiedz

        Napisane jest w przepisie ile stopni..

  18. Spoczko
    Grudzień 2
    Odpowiedz

    Do tej pory robiłem bez cytryny (tylko skrapiałem gotowego) i był pyszny, ale wersja z cytryną jest po prostu mega!!! Oczywiście koniecznie trzeba na koniec posypać duża ilością koperku. 🙂 Pozdrawiam

  19. Brenia
    Grudzień 3
    Odpowiedz

    🙂 Dziękuję i pozdrawiam!

  20. Lena163
    Styczeń 7
    Odpowiedz

    U siebie kładę jeszcze trochę masełka na wierzch. Ale przepis pycha.

  21. Brenia
    Styczeń 9
    Odpowiedz

    🙂 ja też czasami daję trochę masła 🙂 Pozdrawiam !

  22. anna
    Styczeń 10
    Odpowiedz

    25 minut na łososia…. Łososia powinno się piec maksymalnie 8 minut. Po 10 staje się niejadalny. Pozdrawiam, szefowa kuchni w jednej z dobrych restauracji

    • Adriana
      Styczeń 1
      Odpowiedz

      na patelni..to tak Moj w piekarniku po 25 min jest surowy bleee

  23. Grudzień 19
    Odpowiedz

    czy upieczonego w piekarniku łososia, można zamrozic na kilka dni?. Bardzo proszę o szybką odpowiedz, to ważne. Dziękuję.

  24. Brenia
    Grudzień 19
    Odpowiedz

    Nie, raczej proszę tego nie robić, łosoś jest najlepszy świeżo pieczony. Zamrożony i odgrzany będzie niesmaczny…

  25. Adriana
    Styczeń 1
    Odpowiedz

    co za bzdura..piec 25 min..wlasnie wyjelam swojego po 25 min w takiej samej tem i takie samo grzanie.Ryba jest pol surowa…

    • Paulina
      Grudzień 3
      Odpowiedz

      to chyba z piekarnika coś nie tak …. nie ma szans żeby była surowa

Pozostaw odpowiedź anna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.