Drożdżówki z serem i skórką pomarańczową

Te drożdżówki wprowadziły mnie trochę w klimat Świąt bo w trakcie pieczenia był w domu pyszny zapach  waniliowo-pomarańczowy. Nie wiem jak Wy ale dla mnie aromat  waniliowo-pomarańczowy kojarzy się  ze Świętami Bożego Narodzenia. Bułeczki wyszły pyszne, ser spowodował, że były delikatnie wilgotne a smak był wyborny, lekko pomarańczowy.

Drożdżówki z serem i skórką pomarańczową

Drożdżówki z serem i skórką pomarańczową

Składniki:

4 pełne  szklanki mąki

4  dag drożdży,

½ szklanki  cukru,

Szklanka mleka,

3 żółtka,

Farsz twarogowy:

25  dag twarogu,

1 małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego,

2 żółtka

2 łyżki cukru,

Skórka z  1 pomarańczy  

cukier perlisty do posypania

Wykonanie

Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy połowę cukru, szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 15-20 minut).

Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy  pozostały cukier, żółtka,   i wyrośnięty zaczyn;  wyrabiamy około 7 min. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1 godz.) Jak ciasto urośnie, jeśli jest za rzadkie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Ciasto musi mieć lekką ale nie lejąca konsystencję. Gotowe wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na średnią grubość i formujemy duże prostokąty.

Pomarańczę dobrze myjemy, sparzamy i ścieramy skórkę na drobnym tarku. Do miski dajemy twaróg, serek waniliowy, żółtka, skórkę z pomarańczy i mieszamy.  Tak przygotowaną masę serową wykładamy ( robimy pas) na prostokątach, następnie zwijamy i sklejamy ciasto. Lekko kroimy drożdżówki na mniejsze kawałki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia; każdą smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy cukrem perlistym.   Pieczemy w 180  stopniach ok. 20-30 minut.

Drożdżówki z serem i skórką pomarańczową

Drożdżówki z serem i skórką pomarańczową

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.