Drożdżowe zawijasy z rabarbarem i kruszonką cynamonową

Na temat słodkich wypieków drożdżowych napisałam już bardzo dużo. Lubimy je w każdej postaci – to klasyk w najlepszym wydaniu. Nigdy się nie znudzi i zawsze znika co do okruszki.

Ja robię ciasta drożdżowe z różnymi dodatkami lub po prostu czyste ciasto/babka drożdżowa.

Przed nami sezon na świeże owoce a to są najlepsze dodatki do słodkich, drożdżowych wypieków.

Rabarbar jest dobry do takich wypieków. Dzisiaj zawijasy, które z dodatkiem rabarbaru, posypane kruszonką cynamonową smakują wybornie. Do niedzielnej kawy zostały zjedzone jeszcze ciepłe.

DSC_0124

Składniki:

4   szklanki mąki

4  dag drożdży,

¾ szklanki  cukru,

Szklanka mleka,

4 żółtka,

4 duże laski rabarbaru,

Łyżka cukru waniliowego

Kruszonka:

2 łyżki masła,

3 łyżki cukru,

5 łyżek mąki,

½ łyżeczki cynamonu

Wykonanie

Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko z drożdżami, cukier, żółtka, , mieszamy. Ciasto musi mieć lekką ale nie lejąca konsystencję więc w razie czego dodajemy trochę mąki lub  trochę mleka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto urosło (około 50 minut).

W między czasie robimy kruszonkę – mąkę z masłem i cukrem siekamy do czasu aż powstanie kruszonka. Dajemy na chwilę do lodówki.

Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki.

Jak ciasto urośnie, przekładamy je na deskę podsypaną mąką i wyrabiamy ciasto 2 minuty. Następnie wałkujemy na średnią grubość i formujemy duży prostokąt, nakładamy kawałki rabarbaru, posypujemy cukrem waniliowym i zwijamy w rulon, z którego kroimy na małe kawałki – paski o szerokości około 6 cm. Układamy kawałki ciasta na blasze. Posypujemy zawijasy kruszonką i pieczemy w 180  stopniach ok. 30 minut.

DSC_0134 DSC_0105

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. 10 maja
    Odpowiedz

    Cudne!
    Uwielbiam drożdżówy!
    (Żeby tylko miał je kto dla mnie zrobić…)
    🙂

  2. Brenia
    10 maja
    Odpowiedz

    🙂 to trzeba samemu zacząć robić. To nie jest takie trudne 🙂 a jak smakuje wtedy !!

  3. Viola
    24 maja
    Odpowiedz

    Witam,
    co można dodać zamiast rabarbaru?
    Violaozdrawiam
    Viola

  4. Brenia
    24 maja
    Odpowiedz

    truskawki np lub inne owoce ….Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.