Drożdżowe bułeczki z dżemem z jagód i sezamem

Dawno nie było u mnie słodkich, drożdżowych wypieków. Ale nadrabiam zaległości i dzisiaj drożdżowe bułeczki z dżemem z jagód i posypane sezamem. Dżem domowej roboty dostałam od Magdy – sąsiadki. Zrobiła z jagód zebranych w lesie na Mazurach więc był doskonały w smaku i idealnie nadawał się do drożdżowych bułeczek.

Sezam dopełnił smaku i były pyszne, słodkie i pulchne bułeczki na śniadanie.

DSC_0461

Składniki

3  szklanki mąki,

3dag drożdży

1 niepełna  szklanka ciepłego mleka,

3 jajka,

½ szklanki cukru,

1 cukier waniliowy,

Dżem jagodowy,

Ziarna sezamu

Wykonanie

Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe ale nie gorące. Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy połowę cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 30 minut).

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy  pozostały cukier, jajka,  cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy wszystko razem około 15 min.

Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia ( aż podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na średnią grubość i formujemy małe koła ( ja formowałam koła za pomocą średniej wielkości szklanki ). Następnie nakładamy trochę dżemu i formujemy bułeczki. Formę na tort smarujemy masłem i układamy bułeczki w torownicy, robiąc małe odstępy między bułeczkami. Gotowe zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.

Jak bułeczki podrosną smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180  stopniach 30- 40 minut.

 DSC_0446 DSC_0457

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. 23 kwietnia
    Odpowiedz

    Mniam tak pięknie wyglądają 🙂 na drożdżowe moglabym patrzyć godzinami 🙂 pozdrawiam

    • Brenia
      23 kwietnia
      Odpowiedz

      Dziękuję i pozdrawiam !!

  2. 26 kwietnia
    Odpowiedz

    Wspaniale wyglądają! Wyobrażam sobie jak muszą pachnieć i smakować 😉

    • Brenia
      26 kwietnia
      Odpowiedz

      Dziękuję 🙂 Tak, pachniały i smakowały wybornie !! Pozdrawiam 🙂

  3. alina
    10 czerwca
    Odpowiedz

    Ciasto wyszło bardzo rzadkie więc zrobiłam drożdżówkę z kruszonką.Dżem jagodowy ulożony kleksami pod kruszonką,pycha.Pozdrawiam .Alina.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.