Cukinia zapiekana z pomidorami i serem

Sezon na polskie cukinie zaczyna się teraz dość wcześnie. Kiedyś trzeba było czekać na wczesną jesień aby cieszyć się polskimi cukiniami. Ja podobnie jak szpinak, kocham cukinie jako danie na różne przekąski. Robię je na tysiąc możliwych sposobów: grilluję, zapiekam, roladki itd. Z ostatnich zakupów u Państwa Majlertów mąż przywiózł 4 młode cukinie. Od razu pomyślałam o pysznej przekąsce z cukinii z pomidorami i serem mozarella.

Cukinia zapiekana z pomidorami i serem

Składniki:

4 młode  cukinie

3 średnie  pomidory  

1 cebula,

3 ząbki czosnku

bazylia – najlepiej świeża

sól, pieprz

oliwa z oliwek

ser mozarella

Cukinia zapiekana z pomidorami i serem

Wykonanie:

Cukinię, pomidory  i ser mozarella kroimy na plastry. W naczyniu żaroodporny, polanym oliwą,  układamy warstwami cukinię, pomidor, cebulę, czosnek,  ser mozarella, bazylię i na koniec znowu cukinię. Solą i pieprzem doprawiamy każdą warstwę- danie musi być dobrze doprawione. Całość  posypujemy startym serem i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy około pół godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut bez przykrycia.

Polecam na ciepłą kolację – danie jest proste ale wyjątkowo smaczne.

Cukinia zapiekana z pomidorami i serem

Cukinia zapiekana z pomidorami i serem

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 8

  1. Czerwiec 25
    Odpowiedz

    Muszę spróbować cukinii w taki wydaniu, bo do tej pory nie znalazłam jej wydania, które by mi smakowało

  2. Lipiec 24
    Odpowiedz

    Z cukinia roznie bywa.Duzo zalezy od tego czy jest slona czy nie…ja teraz na przyklad kupilam w Lidlu cukinie i sa idealne.i do tego tanie.super bedzie zapiekanka.

  3. kuchnia_breni
    Sierpień 6
    Odpowiedz

    Dlatego takie warzywa warto kupowac u sprawdzonego źródła 🙂

  4. Zuzanna
    Lipiec 14
    Odpowiedz

    Czy cukinie ktora jest z pomidorami i serem powinno sie jesc spokojnie ze skorka ?

  5. Lipiec 14
    Odpowiedz

    Czy cukinie zapiekana z serem i pomidorami powinno sie jesc ze skorka?

  6. Brenia
    Lipiec 14
    Odpowiedz

    Tak, cukinia ze skórką jest dobra i można ją tak jeść. Moje dania są w takiej właśnie postaci. Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.