Nie wiem jak wy ale ja stęskniłam się już za ciastem z owocami ( rabarbarem, truskawkami, jagodami itd.). W swojej spiżarce znalazłam ostatnie 2 słoiczki z wiśniami – robione przez moją mamę – i postanowiłam wprowadzić do domu zapach wiśni.
Wiśnie nasączają spód i doskonale smakują z aromatyczną kruszonką. Szybkie i proste ciasto, wystarczy tylko zagnieść ze sobą składniki, a efekt jest wspaniały. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i tak też smakuje, polecam.
Składniki na dużą blachę:
60 dag mąki pszennej,
3 żółtka i jedno całe jajko,
pół szklanki cukru
1 margaryna,
2 łyżki smalcu,
łyżeczka proszku do pieczenia,
pół szklanki mleka,
2 słoiczki wiśni
Wykonanie:
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, smalec i siekamy. Następnie dodajemy 3 żółtka i jedno całe jajko i mleko i wyrabiamy ciasto. Białka zostawiamy do ubicia z cukrem.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy wiśnie, a następnie ubitą pianę z cukrem. Drugą część ciasta wkładamy na pół godz. do lodówki i następnie robimy kruszonkę
( ścieramy ciasto na tarce – na dużych otworach). Pieczemy w temp. 180 stopni około 45 -50 min.
Upieczone i wystudzone posypujemy obficie cukrem pudrem. Rewelacja..
Pięknie, kusząco, wspaniale! Dziękuję za inspiraję wiśniami, dzisiaj też je wykorzystam!
Cud, miód i wiśnie w tle. Znakomicie wyszło, wygląda i pewnie smakuje, ech :))
nie trzeba namawiać, za zapachem takiego ciasta poszłabym na koniec świata 🙂
Kurde, też bym chciała kawałek tego ciasta, przepysznie wygląda.
ja mam pytanie. do czego ma posłużyć w tym przepisie mleko?
Ale ze mnie gapa, zaraz to poprawię.
Dodajemy je do wyrabianego ciasta.
Pozdrawiam 🙂