Ciasto z wiśniami

Nie wiem jak wy ale ja stęskniłam się już za ciastem  z owocami ( rabarbarem, truskawkami, jagodami itd.). W swojej spiżarce znalazłam ostatnie 2 słoiczki z wiśniami – robione przez moją mamę – i postanowiłam wprowadzić do domu zapach wiśni.

Wiśnie nasączają spód i doskonale smakują z aromatyczną kruszonką. Szybkie i proste ciasto, wystarczy tylko zagnieść ze sobą składniki, a efekt jest wspaniały. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i tak też smakuje, polecam.

Ciasto z wiśniami

Składniki na dużą blachę:

 60 dag  mąki pszennej,

3 żółtka i jedno całe jajko,

pół szklanki cukru

1 margaryna,

2 łyżki smalcu,

łyżeczka proszku do pieczenia,

pół szklanki mleka,

2 słoiczki wiśni

 Wykonanie:

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, smalec i siekamy. Następnie dodajemy 3 żółtka i jedno całe jajko i mleko i wyrabiamy ciasto. Białka zostawiamy do ubicia z cukrem.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy  na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy wiśnie, a następnie ubitą pianę z cukrem. Drugą część ciasta wkładamy na pół godz. do lodówki i następnie robimy kruszonkę
( ścieramy ciasto na tarce – na dużych otworach). Pieczemy w temp. 180 stopni około 45 -50 min.

Upieczone i wystudzone posypujemy obficie cukrem pudrem. Rewelacja..

Ciasto z wiśniami

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. mojetworyprzetwory
    Maj 2
    Odpowiedz

    Pięknie, kusząco, wspaniale! Dziękuję za inspiraję wiśniami, dzisiaj też je wykorzystam!

  2. potrawa.z.potraw
    Maj 2
    Odpowiedz

    Cud, miód i wiśnie w tle. Znakomicie wyszło, wygląda i pewnie smakuje, ech :))

  3. kocie-smaki
    Maj 2
    Odpowiedz

    nie trzeba namawiać, za zapachem takiego ciasta poszłabym na koniec świata 🙂

  4. Drui...
    Maj 5
    Odpowiedz

    Kurde, też bym chciała kawałek tego ciasta, przepysznie wygląda.

  5. marlena
    Październik 20
    Odpowiedz

    ja mam pytanie. do czego ma posłużyć w tym przepisie mleko?

  6. kuchnia_breni
    Październik 20
    Odpowiedz

    Ale ze mnie gapa, zaraz to poprawię.
    Dodajemy je do wyrabianego ciasta.
    Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.