Ciasto marchewkowo-dyniowe

Na zrobienie tego ciasta namówiła mnie moja córka. Ponieważ ilość zapasów dyni w moim domu nie zmniejsza się, postanowiłyśmy upiec takie pyszne i zdrowe ciasto z korzenną nutą. Wszystkim domownikom bardzo smakowało, więc zrobiłam je także na wigilię do pracy, gdzie również bardzo szybko zeszło ze smakiem. Ale co tu się dziwić, aromatyczne ciasto, w połączeniu z delikatnie słodkim kremem z serka mascarpone komponuje się wyśmienicie i może być pyszną propozycją na świąteczny deser.

Ciasto marchewkowo-dyniowe

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

2 szklanki startej marchewki (ok 2 marchewki lub 3 mniejsze)

1 szklanka puree z dyni

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju

3 jajka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki przyprawy korzennej

2 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka esktraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią

garść orzechów włoskich

Krem:

250g serka mascarpone

1 szklanka śmietany kremówki 36%

3 łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Marchew obieramy, ścieramy na średnich oczkach, zasypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy na godzinę by puściła sok. Dynię gotujemy, studzimy i miksujemy na puree.

Jajka mieszamy z cukrem, olejem, ekstraktem lub cukrem z prawdziwą wanilią, marchewką i puree z dyni. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, którą wcześniej mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą korzenną. Całość mieszamy aby nie było grudek. Na koniec dodajemy posiekane orzechy, delikatnie wszystko mieszamy.

Tak przygotowaną masę wlewamy do formy (u mnie okrągła o średnicy ok. 25cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 50min.

Wyjmujemy do ostudzenia, w międzyczasie przygotowujemy krem: śmietanę kremówkę ubijamy, gdy zesztywnieje dodajemy stopniowo cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając, następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone. Ubijamy aż krem będzie sztywny, bez grudek.

Po wystudzeniu ciasta nakładamy na nie krem i rozprowadzamy równomiernie. Przechowujemy w lodówce.

Ciasto marchewkowo-dyniowe

Ciasto marchewkowo-dyniowe?

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Pozostaw odpowiedź blenda2007 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.