Ciasto kruche z truskawkami

Truskawki na przełomie maja i czerwca, gdy robią się coraz lepsze, nigdy nam się nie nudzą. Kuchennych wariacji na ich temat jest tak wiele i tak przesmacznych, że nie sposób się im oprzeć. Dodatkowo kruche ciasto ma ten plus, że można je dostosować do aktualnych smaków sezonowych zmieniając tylko owocowy wkład.

 

Składniki na dużą blachę:

 60 dag  mąki pszennej,

3 żółtka i jedno całe jajko,

1/2 szklanki cukru

1 margaryna,

2 łyżki smalcu,

łyżeczka proszku do pieczenia,

1/2 szklanki mleka,

1 kg truskawek 

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, smalec,  i siekamy. Następnie dodajemy 3 żółtka i jedno całe jajko i mleko i wyrabiamy ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy  na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy umyte i wyczyszczone truskawki, które posypujemy zwykłym cukrem i cukrem waniliowym. Drugą część ciasta wkładamy na pół godz. do lodówki i następnie robimy kruszonkę ( ścieramy ciasto na tarce – na dużych otworach). Pieczemy w temp. 180 stopni około 45 -50 min.

Upieczone i wystudzone posypujemy obficie cukrem pudrem. Rewelacja..

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 16

  1. izaa_a
    10 czerwca
    Odpowiedz

    pieknie wyglada 😉

  2. wiosenka27
    10 czerwca
    Odpowiedz

    Uwielbiam wszelkie kruche ciasta z owocami:)

  3. AniaP
    10 czerwca
    Odpowiedz

    Jutro wypróbuję, brzmi dosyć prosto 🙂

  4. iwona
    10 czerwca
    Odpowiedz

    a ten smalec to konieczny? nie da sie go podmienic?

  5. kuchnia_breni
    11 czerwca
    Odpowiedz

    Smalec nadaje ciastu takiej kruchości, ale jeżeli zależy nam bardzo by go jakoś zamienić to w wersji lżejszej można zastąpić go jogurtem naturalnym.

  6. beata
    26 czerwca
    Odpowiedz

    Ile należy dodać jogurtu zamiast smalcu? Tyle samo?

  7. kuchnia_breni
    26 czerwca
    Odpowiedz

    Tak, tyle samo

  8. ne-ssi
    15 lipca
    Odpowiedz

    A co robimy z tą połową szklanki mleka? wypijamy do ciasta? 🙂 a zamiast jogurtu może być śmietana?

  9. kuchnia_breni
    15 lipca
    Odpowiedz

    A, no można i wypić 😉
    jakaś zakręcona musiałam być, że nie widziałam, już dodałam, oczywiście dodajemy do wyrabianego ciasta.
    Śmietana może, choć ja już wolę smalec wtedy

  10. ne-ssi
    15 lipca
    Odpowiedz

    Heh to ja z miłą chęcią wypije zimne mleczko do ciepłego ciasta:) a tak na poważnie to nigdy nie piekłam kruchego ciasta z mlekiem…hmm pewnie jest pyszniutkie:) więc jutro zabieram się za ciasto ale z małymi zmianami ponieważ w mojej wersji będą wiśnie i budyń śmietankowy…:)

  11. ne-ssi
    15 lipca
    Odpowiedz

    A jeszcze jedno pytanko:) nigdy nie pieke ciast na margarynie tylko na maśle bo uważam,że są smaczniejsze…kostka margaryny ma przeważnie 250gr a kostka masła przeważnie 200gr. czy w takim razie wystarczy kostka masła czy dać go tyle,żeby było 250gr?

  12. kuchnia_breni
    16 lipca
    Odpowiedz

    wystarczy kostka masła 😉

  13. Gość
    7 listopada
    Odpowiedz

    Wygląda prosto i pysznie:)

  14. Gość
    12 listopada
    Odpowiedz

    Mam w planie dziś takie zrobić:) Czy mogą być do tego ciasta truskawki mrożone czy nie bardzo?

  15. kuchnia_breni
    12 listopada
    Odpowiedz

    Myślę, że tak, tylko proponuję potrzymać parę minut dłużej ciasto w piekarniku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.