Ciasto kruche z rabarbarem

Rabarbar pojawiał się u mnie już nie raz, ale nie mogło zabraknąć klasycznego, kruchego  ciasta z rabarbarem. Nie wiem jak Wy ale ja  robię z ciasta kruchego różne pyszne słodkości z owocami : babeczki, ciasteczka itd… i lubimy je najbardziej. Przepis, który jest do dzisiejszego ciasta modyfikuję czasami tak,  że dodaję 1-2 łyżki smalcu ( tak robi moja mama) i wtedy ciasto jest super kruche. Polecam spróbujcie!!

Składniki na dużą blachę:

 70 dag  mąki pszennej,

3 żółtka i jedno całe jajko,

1 margaryna,

łyżeczka proszku do pieczenia,

szklanka cukru

½ szklanki  mleka,

pęczek rabarbaru( około 6-7 sztuk),

2 łyżki cukru do rabarbaru

Zamów składniki


 Wykonanie:

Rabarbar obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy cukrem. Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę i siekamy. Następnie dodajemy 3 żółtka, jedno całe jajko, mleko i wyrabiamy ciasto. Białka zostawiamy do ubicia z cukrem.

Ciasto dzielimy na dwie części, z tym, że jedna  część ma być większa  – ta na blachę a druga mniejsza na kruszonkę. Mniejszą część ciasta wkładamy na pół godz. do lodówki i następnie robimy kruszonkę ( ścieramy ciasto na tarce – na dużych otworach). Większą  rozwałkowujemy   i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy rabarbar. Trzy białka  ubijamy ze szczyptą soli a następnie dodajemy cukier i ubijamy na sztywną i kremową masę. Nakładamy pianę na rabarbar a następnie  na to kruszone ciasto.   Pieczemy w temp. 180 stopni około 45 -50 min.

Upieczone i wystudzone posypujemy obficie cukrem pudrem. Rewelacja….

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. Moja babcia tez dodaje smalcu do kruchego ciasta 🙂
    Super patent! 😀
    A takie ciacho z rabarbarem chetnie bym zjadla.. mmm <3

  2. 4 czerwca
    Odpowiedz

    pyszniaste!
    i te kawałki rabarbaru w środku *.*
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar 🙂

  3. 5 czerwca
    Odpowiedz

    Wygląda prześlicznie z tym różowym rabarbarem 🙂

  4. Karolina
    3 czerwca
    Odpowiedz

    Nie wyszło, spód rozmókł od rabarbaru i się nie upiekł, pianka też się rozciapała ;((

  5. Alina
    8 czerwca
    Odpowiedz

    Dokładnie, tak jak wyżej napisane, ciasto mokre od rabarbaru, wcale nie wyrosło, pianka również się nie udała. Przepis oceniam jako bardzo marny, szkoda wydanych pieniędzy i pracy piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.