Ciasteczka owsiane z bakaliami

Nie wiem jak wy znosicie te długie jesienno-zimowe wieczory ale ja lubię wspomagać się czymś do przegryzania, najlepiej słodkim. Na takie wieczory najlepiej sprawdzają się  ciasteczka owsiane z bakaliami na miodzie. Jest to  zdrowa przekąska i doskonały deser.

Sprawdziły się też jako przekąska w pracy; zniknęły nie wiem kiedy.

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Składniki:

pół kostki masła

2 jaja

300 g płatków owsianych błyskawicznych

pół łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki mąki żytniej

100 g suszonej żurawiny,

100g orzechów włoskich,

garść pestek słonecznika

5 łyżek miodu naturalnego

Wykonanie:

Miksujemy masło  a następnie dodajemy jajka, miód i ciągle miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Mąkę mieszamy w oddzielnej misce z płatkami owsianymi, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.

Obrane orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Łączymy obie masy i dodajemy orzechy, słonecznik  i żurawinę. Gdy masa jest za sucha należy dodać odrobinę mleka.

Lepimy małe kuleczki, które układamy w sporej od siebie odległości na papierze do pieczenia i lekko je spłaszczamy.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 stopni i pieczemy ok 15 minut aż zrobią się złote.

 Ciasteczka owsiane z bakaliami

Ciasteczka owsiane z bakaliami

?

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. pysznie zapraszam rowniez do mnie na moja propozycje ciasteczek 🙂

  2. 21 listopada
    Odpowiedz

    Pamiętam, ze kiedyś moja mama robiła ciasteczka owsiane, pyszne były 🙂

  3. Ewelina
    14 grudnia
    Odpowiedz

    Ile ciasteczek wychodzi z tej porcji ciasta?

  4. Brenia
    14 grudnia
    Odpowiedz

    Dawno robiłam te ciasteczka ale wydaje mi się, że wychodzi około 12 sztuk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.