Chleb żytni na zakwasie z kminkiem

Pisząc o chlebach i zakwasie nie można pominąć mąki, która jest jednym z podstawowych i bardzo ważnych składników chleba. Już kiedyś wspomniałam Wam, że ja zaopatruję się w mąkę w zaprzyjaźnionym młynie w Orłach na Podkarpaciu  

To moje rodzinne strony, często tam bywam i jak zaczęłam piec chleb  pojechałam tam z mamą i siostrą żeby nabyć dobrą mąkę na chleb. Było to jakieś 6 lat temu i cały czas zaopatruję się tam w mąki, ziarna, otręby i różne akcesoria do pieczenia chleba. Widzę też jak Młyn rozwija rozwija swój asortyment, od mąki pszennej w różnych wersjach, po żytnie, orkiszowe, owsiane, bezglutenowe: ryżowe, gryczane, amarantusowe, kokosowe, z ciecierzycy… Dużo tego jest.  W sklepiku przy Młynie można nabyć też różne inne produkty, w atrakcyjnych cenach : ziarna, otręby, miody, oliwy, oleje, herbaty… Ważne jest też to, że można zamówić wszystko przez internet i kurier dowozi paczkę do domu.

Pytacie mnie o to jakiej mąki używać do pieczenia, która jest dobra, więc mogę Wam polecić mąki z tego Młyna bo sama zaopatruję się tam i moje chleby i inne wypieki robię właśnie z tych mąk.

Dzisiaj mam dla Was pyszny chlebek z mąki żytniej chlebowej ( Młyn Orły), na zakwasie z kminkiem. Zrobiłam go trochę inaczej jak zwykle robię takie chleby. Tym razem, po wymieszaniu, przekładałam go jeszcze przez 3 godziny, co pół godziny. Ciasto się napowietrzyło i zyskało na puszystości. Jak wiecie mąka żytnia nie jest tak łatwa w obróbce jak pszenna i ciasto nie składa się tak łatwo, ale przekładanie, kawałek po kawałku jest do zrobienia. Chleb jest znakomity, z moim ulubionym kminkiem aromatyczny i smakuje z samym masłem najlepiej. Ma tylko jedną wadę, najlepszy jest po dobrym wystudzeniu, najlepiej następnego dnia. Ja zazwyczaj nie wytrzymuję tyle czasu 😉

 

Składniki:

1 kg mąki żytniej chlebowej- typ 720,

250 ml zakwasu,

2 łyżeczki soli

4 szklanki letniej wody,

Do podsypania form  otręby żytnie i siemię lnane,

4 łyżki kminku

Wykonanie:

Do miski dajemy mąkę, sól i mieszamy. Wodę mieszamy z zakwasem  i dodajemy do mąki. Dodajemy również ubity wcześniej w moździerzu kminek ( trochę zostawiamy do posypania po wierzchu). Wszystkie składniki  mieszamy, nie za długo, tak aby się połączyły. Ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję. Przykrywamy ciasto i po pół godzinie składamy go, z tym, że nie będzie to takie proste składanie jak przy pszennych chlebie ale przekładamy ciasto kawałek po kawałku. W ten sposób ciasto się napowietrzy i będzie pulchniejsze. Tak robimy przez 3 godziny, co pół godziny przekładamy.

Formy – jak na keks- smarujemy olejem, posypujemy otrębami i siemieniem lnianym, przekładamy ciasto do wysokości ¾ formy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 6 godzin. Po tym czasie posypujemy chlebki kminkiem i mąką.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni, wstawiamy pod spód garnek z wodą, wkładamy wyrośnięte chlebki i pieczemy około 1 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy jeszcze chleby przez 10 minut w piekarniku. Następnie wyjmujemy z piekarnika i od razu z foremki. Studzimy.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. An etka
    Marzec 3
    Odpowiedz

    Breniu, jutro właśnie miałam zamawiać mąki z innego młyna, ale skoro tak rekomendujesz ten, to zamówię :). Mam nadzieję, że będę równie zadowolona, jak Ty :).
    Pozdrawiam serdecznie :).

  2. Brenia
    Marzec 3
    Odpowiedz

    🙂 Myślę, że będziesz zadowolona 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. Katarzyna Korzeniewska
    Czerwiec 5
    Odpowiedz

    Ja.tez zaopatruje sie w Orlach we wszystkie maki platki itp.Piekne biale torebeczki wszystko estetycznie spakowane.Polecam

Pozostaw odpowiedź An etka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.