Chleb wieloziarnisty na zakwasie

Chciałam podzielić się przepisem na chleb na zakwasie. Oczywiście podstawą jest dobry zakwas (ja dostałam od koleżanki – chleb wypieka się doskonale). Dodam, że od  jesieni ubiegłego roku nie kupujemy chleba w sklepie- poza sporadycznymi przypadkami.

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista, mąka żytnia, mąka orkiszowa pełnoziarnista – razem 1 kilogram w różnych proporcjach ( 50/25/25; 40/30/30 ; 50/50 itp.)

? szklanka słonecznika,

? szklanki siemienia lnianego,

? litra wody dobrze ciepłej,

2 łyżeczki soli,

zakwas,

Wykonanie:

Do jednego większego naczynia wsypać wszystkie składniki sypkie; wszystko razem dobrze wymieszać. Wlać trochę wody do słoika z zakwasem i dobrze wymieszać. Następnie wlać rozpuszczony zakwas do pozostałej wody i wszystko razem wlać do suchych składników. Wszystko wymieszać łyżką a następnie mikserem ok. 15 min.

Wysmarować formę – / może być długa forma do pieczenia np. keksu/ olejem i obsypać dokładnie otrębami pszennymi/owsianymi. Z wyrobionego cista odłożyć do słoika porcję zakwasu na następny chleb. Zakwas może stać w lodówce ok. 2 tygodni – mnie stoi najwyżej 4 dni.

Wyłożyć ciasto do form,  wyrównać i  posypać ziarnami ( co kto lubi- ziarna słonecznika, ziarna siemienia lnianego, kminek, pestki dyni itp.). Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 9 godz. ( ja nagrzewam lekko piekarnik i w ciepłym trzymam 9-10 godz.). Następnie piec w piekarniku ( bez wcześniejszego podgrzewania) w opcji góra dół około 1 godz.  w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze chleb na 15 min w piekarniku ( jak nie mam czasu to trzymam 5 min i też jest dobrze). Wyjąć z formy i jak przestygnie kroić. Mniam, mniam..

 

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. Luty 20
    Odpowiedz

    Brenia, dziękuję za wizytę na moim blogu 🙂
    Ja “przybiegłam” tu, do chlebka, widzę, że cudnie Ci się upiekł!

    Pozdrawiam

    PS Lubię oglądać chlebki na blogach 🙂

  2. Chlebek pierwsza klasa.:)Szkoda, że nie dodałaś przepisu na dobry zakwas.:)))

  3. Bardzo fajny blog. Musze tu częściej zaglądać. Zapraszam również do siebie tajemnicawiary.blox.pl. Pozdrawiam

  4. kuchnia_breni
    Luty 29
    Odpowiedz

    Niestety, bardzo dobry zakwas dostałam już gotowy od koleżanki – i od tamtego czasu cały czas go ‘utrzymuję’.

Pozostaw odpowiedź stojak na wino metalowy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.