Chleb pszenny na zakwasie

Pyszny, pulchny i mięciutki pszenny chleb na zakwasie.

Muszę Wam powiedzieć, że już 2 razy próbowałam upiec taki chleb, który miał być wyjątkowo pulchny, wyrośnięty i mieć pyszną brązową skórkę. Dwa podejścia nie dały takiego rezultatu ale nie zniechęcałam się i jak to mówią do trzech razy sztuka …. i udało się.

Wcześniej przygotowałam swój zakwas pszenny na bazie zakwasu żytniego. Zakwas pszenny ma trochę inną konsystencję jak zakwas żytni, jest trochę taki gumiasty, ciągnący się. Dwa podejścia nie dały takiego rezultatu, o jakim myślałam ale nie rezygnowałam i za trzecim razem wyszedł!! taki o jakim myślałam – pulchny, wyrośnięty i miał piękną zarumienioną i chrupiącą   skórkę.

Był tak dobry, że zjedliśmy go w jeden dzień.

Chleb pszenny na zakwasie

Składniki:

60 dag mąki pszennej,

3 szklanki wody gazowanej

łyżeczka soli,

zakwas pszenny – ¾ słoiczka 250 ml,

Wykonanie:

Do jednego większego naczynia wsypujemy wszystkie składniki sypkie; wszystko razem dobrze mieszamy. W innym naczyniu mieszamy wodę gazowaną z zakwasem pszennym. Zakwas pszenny jest trochę innym niż żytni – bardziej kleisty. Ja przygotowałam go sama na bazie zakwasu żytniego. Następnie wlewamy  rozpuszczony zakwas do suchych składników. Wszystkie składniki  dobrze  mieszamy  około 10 min. Przy mące pszennej ważne jest aby trochę dłużej mieszać ciasto. Jest też ono trochę rzadsze od chleba żytniego.

Formę okrągłą smarujemy  olejem i obsypujemy dokładnie mąką. Z wyrobionego ciasta odkładamy do słoika porcję zakwasu na następny chleb. Zakwas może stać w lodówce ok. 2 tygodni.

Ciasto wykładamy do formy. Tak przygotowany chleb smarujemy wodą – zapobiegnie wysuszeniu ciasta, przykrywamy folią i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 9 godz. ( ja nagrzewam lekko piekarnik i w ciepłym trzymam 9-10 godz.). Z tym, że po 2 godzinach rośnięcia, zwilżamy ręce w wodzie i przekładamy ciasto z brzegów do środka. W ten sposób będzie pulchniejsze. Zostawiamy do dalszego rośnięcia. Przed pieczeniem posypujemy chleb mąką i nacinamy na środku.

Następnie pieczemy w piekarniku (bez wcześniejszego podgrzewania) w opcji góra-dół około 1 godz.  w temperaturze 200 stopni z parującą wodą – umieszczamy dodatkowy garnek z wodą na dnie piekarnika. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i wyjmujemy chleb z piekarnika i z formy i zostawiamy do ostygnięcia i odparowania.

Chleb pszenny na zakwasie Chleb pszenny na zakwasie

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Barbara
    11 maja
    Odpowiedz

    Prosze poradzic jak kroic tak swiezy chlebek

  2. Brenia
    16 maja
    Odpowiedz

    Chwilę trzeba odczekać żeby przynajmniej odparował. Ale dobrze jest go kroić od spodu, nożem z ząbkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.