Chleb orkiszowy z kminkiem

Będąc ostatnio u mamy zaopatrzyłam się w okolicznych młynach w mąki: orkiszową i pszenną. Muszę przyznać, że te kupione w młynie są naprawdę dobre. Pieczone z nich ciasta są wyśmienite a chleb orkiszowy smakuje wybornie. Tak jak już pisałam w zasadzie nie kupujemy chleba bo piekę go sama. Mam dobry zakwas i  piekę raz na tydzień chleb na zakwasie ale czasami mamy ochotę na drożdżowy, tak jak ten. Tym razem dodałam kminku i ziół więc wyszedł pyszny aromatyczny chleb.

 

 

Zaczyn:

20 dag mąki pszennej

7dag drożdży świeżych

200ml letniej wody

Ciasto:

50 dag mąki orkiszowej

350 ml letniej wody

2 łyżeczki soli

3 łyżki oliwy

Łyżka kminku,

Łyżka dowolnych ziół ( ja dałam suszone pomidory z bazylią i czosnkiem)

Wykonanie:

Wymieszać składniki na zaczyn, aż utworzy się gładkie i lekkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 4  godziny. Po tym czasie dodać do zaczynu mąkę orkiszową, sól, oliwę, kminek, zioła, wodę i wyrobić na gęste ciasto (można dodać trochę mąki jeśli ciasto jest za rzadkie). Uformować chleb i ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Posypać po wierzchu kminkiem. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 30/40 minut.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Smokey
    Sierpień 22
    Odpowiedz

    Uwielbiam gotowac I wszelkie nowosci.proboealam piec chleb na zakwasie,ale niebylam zachwycona.Breniu napisz jak przygotowukesz zakwas.Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.