Barszcz ukraiński

Lubicie barszcz ukraiński? Ja bardzo, ale robię go sporadycznie.

Jest to jedno z dań, które znam w wielu wersjach. Ja poza zupą fasolową i rosołami praktycznie nie stosuję mięsa do przygotowania zup,  a niektórzy do barszczu ukraińskiego dodają żeberka, boczek wędzony albo inne mięsko. Jeszcze inni do tej zupy dodają pomidory i koncentrat pomidorowy albo suszone grzybki. Moja wersja jest mniej bogata, ale według mnie wystarczająco syta i smaczna. Moja ulubiona.

 Barszcz ukraiński

Składniki:

6 średnich ziemniaków

2 większe  marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

kawałek pora

1/4 małej główki białej lub włoskiej kapusty

20 dag fasolki szparagowej ( może być mrożona)

dwie puszki białej fasoli lub 200 g fasoli Jaś

5 buraków świeżych ( ja podałam buraki  z domowego zakwasu)

2 liście laurowe,

3 ziarenka ziela angielskiego

200g śmietany do zup 18%

pieprz, sól, do smaku,

2 ząbki czosnku

Zakwas buraczany ( 1- 1,5litra)  lub koncentrat buraczany. Jeśli dodajemy zwykły koncentrat buraczany i  świeże buraki do zakwaszenia stosujemy  sok z cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego.

Wykonanie

Warzywa myjemy, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy na plasterki lub paseczki, można też zetrzeć na tarce jarzynowej, kapustę poszatkować. Przygotowane warzywa dodajemy do garnka razem z czosnkiem i liśćmi laurowymi. Gotujemy zupę na średnim ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i starte buraki oraz ziemniaki pokrojone w średnią kostkę  a także fasolkę szparagową pociętą w mniejsze kawałki.  Kiedy buraki  i ziemniaki zmiękną  wyciągamy  pora a dodajemy  do zupy przepłukaną, ugotowaną fasolę i gotujemy  zupę jeszcze przez parę minut. Jeżeli nie chcecie używać fasoli z puszki, świeżą gotuje się następująco: trochę więcej niż pół szklanki białej fasoli typu “Jaś” płuczemy  i zalewamy wodą. Moczymy przez całą noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości, solimy jak już będzie miękka, odcedzamy, dodajemy do zupy.

Doprawiamy zupę solą, pieprzem, dodajemy  domowy zakwas lub koncentrat buraczany (wtedy  zakwaszamy go octem winnym lub cytryną ).

Ostatni etap to dodanie śmietany. Do kubeczka wlewamy śmietanę. Dodajemy do niej kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy. Stopniowo dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze kilka minut.

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Jadłam kiedyś barszcz pychota, ale sama jeszcze nigdy nie robiłam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.