Zupa ze szpinaku z domowymi kluseczkami

Dzisiejsza propozycja jest dla miłośników szpinaku w każdej wersji. Już parę razy zabierałam się za zrobienie takiej zupy, bo jak już Wam pisałam lubię zupy, a szpinak kocham w każdej postaci. Moja próba okazała się pyszna; zupa była rewelacyjna. Jeśli lubicie szpinak to koniecznie zróbcie. Do tego zrobiłam domowe kluseczki, takie jak robi moja mama   bo są nieporównywalne z gotowymi, kupowanymi w sklepach. Pyszna letnia i lekka zupa.

Składniki

50 dag świeżego szpinaku

2 ząbki czosnku,

1 cebula,

2 marchewki,

1 pietruszka,

Oliwa,

Sok z cytryny,

2-3 litry wody

Sól, pieprz

Mała śmietana 18%

Kluseczki

1 jajko,

6 łyżek mąki pszennej,

½ łyżeczki soli

Wykonanie

Marchew, pietruszkę  myjemy, obieramy i ścieramy na tarku na dużych oczkach. W garnku gotujemy wodę i dodajemy starte warzywa – gotujemy. W między czasie przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek – dusimy na małym ogniu. Szpinak myjemy, czyścimy,  kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię z cebulą i  czosnkiem– dusimy razem około 5-7 minut. Tak przygotowany szpinak dodajemy do gotujących się warzyw  i gotujemy razem jeszcze 10 minut.

Przygotowujemy kluseczki. Do miski dajemy jajko, sól, mąkę i robimy ciasto. Następnie ciasto ścieramy na tarku na dużych oczkach, bezpośrednio do gotującej się zupy – gotujemy 2 minuty. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.