Zupa z soczewicy na ostro

Nie wiem czy już pisałam ale jestem miłośniczką zup, szczególnie kocham zupy jesienią i zimą- nic tak dobrze nie rozgrzewa jak gorąca zupa. Pisałam też, że zupy przygotowuję głównie na wywarze z warzyw, poza małymi wyjątkami: rosół, zupa z fasoli.

Zupa z soczewicy jest bardzo treściwa i rozgrzewająca. Ma piękny kolor i zapach. Przy tym wszystkim robi się ją szybko i łatwo.

Zupa z soczewicy na ostro

Składniki:

szklanka zielonej soczewicy

1 cebula

2 marchewki

1/2 małego selera

Pietruszka,

1 czerwona papryka

mała puszka pomidorów – najlepiej pokrojonych

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżki maggi

2 – 3 ząbki czosnku

2 – 3 łyżki oliwy

1 łyżeczka majeranku, szczypta chilli  

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

ok. 1,5-2l wody

Wykonanie:

Soczewicę dokładnie płuczemy, następnie zalewamy  ciepłą wodą i odstawiamy  na godzinę. W garnku podsmażamy na oleju pokrojoną w talarki cebulę, pokrojoną w paski paprykę i starte na grubych oczkach marchew, seler, pietruszkę – dusimy chwilkę. Następnie dodajemy soczewicę, zalewamy wodą i gotujemy wszystko około 30 minut. Gdy soczewica będzie prawie miękka  dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, maggi, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek. Gotujemy  zupę jeszcze 10 min. Doprawiamy pieprzem, solą i chilli. Taką zupę można również przyprawić sokiem z cytryny.

Zupa z soczewicy na ostro

Zupa z soczewicy na ostro

Komentarzy: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>