Zupa krem z zielonych szparagów z gorgonzolą

 

Klasyk w najlepszym wiosennym wydaniu czyli zupa krem z zielonych szparagów. Kremowa, zielona i bardzo smaczna. Ser gorgonzola i białe wino dodały zupie wyjątkowego smaku.

Nie wiem jak Wy ale ja nie mam jeszcze dosyć szparagów. Jem je w różnych postaciach i wersjach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

Pęczek zielonych szparagów,

1 litr bulionu warzywnego,

2 ząbki czosnku,

2 duże  ziemniaki,

1 duża cebula

oliwa z oliwek,

2 łyżki masła,

Szklanka białego wina

sól, pieprz,

ser gorgonzola

Wykonanie:

Przygotowanie zupy zaczynamy od przygotowania wywaru z warzyw.

Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Do garnka kroimy  cebulę i podsmażamy na  maśle i oliwie. Dodajemy  pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone szparagi, czosnek i podsmażamy  wszystko chwile. Mieszamy od czasu do czasu aby warzywa nie przepaliły się.  Dodajemy białe wino,  bulion i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Blendujemy wszystko i doprawiamy solą i pieprzem .

Podajemy z serem gorgonzola.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.