Zupa krem z dyni

Krem z dyni to jeden z obowiązkowych punktów kulinarnych jesienią. Właśnie o tej porze roku najbardziej smakują nam zupy w postaci kremu – są sycące i mocno rozgrzewające. Zupa z dyni jest jedną z naszych ulubionych. Nie dodaję jednak do niej curry – jak pojawia się w prawie wszystkich przepisach na krem z dyni, bo za nim nie przepadam. Zamiast tego używam mielonej papryki ostrej.

Składniki:

Ok 800 g surowej dyni

4 ziemniaki

mała cebula pokrojoną w kostkę

ok. 1- 1,5  litra wywaru warzywnego lub rosołu 

4 łyżki oliwy z oliwek (ew. zwykły olej)

2 ząbki czosnku

papryka ostra

pieprz

cukier

sól

Wykonanie:

Na oliwie z oliwek lub  oleju słonecznikowym należy zeszklić cebulę i wyciśnięty lub posiekany drobno czosnek.
Dodać obraną dynię i ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę –  wszystko przez kilka minut obsmażyć.
Wrzucić wszystko do  wywaru warzywnego (rosołu) i gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Wszystko należy dokładnie zmiksować  i przyprawić solą, pieprzem, papryką  i cukrem do smaku.

Można przed podaniem dodać groszek ptysiowy, prażone na patelni pestki dyni lub zrobić mini grzanki z pieczywa tostowego.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. burbon
    16 października
    Odpowiedz

    Bardzo apetycznie zupka wygląd na pewno skorzystam z twojego pomysłu

  2. 16 października
    Odpowiedz

    Uwielbiam zupę z dyni 🙂 U Ciebie prezentuje się naprawdę zachęcająco

  3. 16 października
    Odpowiedz

    Faktycznie zupy-kremy najlepiej smakują jesienią 🙂

  4. 18 października
    Odpowiedz

    Ciekawa jestem tej zupy, do tej pory dynie robilam tylko na slodko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.