Zupa dyniowo-pomidorowa z pieczonym czosnkiem

Dzisiaj jeszcze jedna propozycja na zupę z dyni, jednak w zupełnie innym wydaniu z pomidorami i pieczonym czosnkiem. W sobotę byłyśmy z córką w gospodarstwie Państwa Majlertów, skąd przywiozłyśmy różne dobrodziejstwa z ich upraw, między innymi całe mnóstwo dyń, stąd powstała aromatyczna i pyszna zupa – krem.

Zupa dyniowo-pomidorowa z pieczonym czosnkiem

Zupa dyniowo-pomidorowa z pieczonym czosnkiem

Składniki:

700 g dyni zważonej ze skórką 

1 główka (nie ząbek!) czosnku

700 g  pomidorów w puszce

1 łyżka masła

2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 

około pół szklanki wody – zależy jaka wyjdzie zupa – do uzyskania odpowiedniej konsystencji

dodatki do podania zupy – tym razem podałam grzanki z pieczywa tostowego przyrumienionego na oliwie z czosnkiem

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C,  dynię pokroić na 3- 4  kawałki, ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do dołu. Główkę czosnku przekroić w poprzek ząbków na 2 części i ułożyć je obok dyni przecięciem do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut aż dynia będzie miękka. Łyżką wyjąć miąższ ze skóry i odłożyć .

Rozgrzać masło w garnku, dodać wyłuskany z łusek czosnek i dynię, obsmażyć przez 2 minuty, następnie dodać  pomidory , doprawić solą, czerwoną papryką, cukrem i gałką muszkatołową. Gotować przez około 20 minut, w międzyczasie dolewać stopniowo wodę.

Zupę zmiksować na puree  i zagotować, w razie konieczności zupę można rozcieńczyć. Podawać z ulubionym dodatkiem, można dodatkowo oprószyć startą  gałką muszkatołową.

Zupa dyniowo-pomidorowa z pieczonym czosnkiem

Zupa dyniowo-pomidorowa z pieczonym czosnkiem

  

komentarzy 9

  1. Listopad 19
    Odpowiedz

    piękny kolor ! zapraszam do akcji tecza smaków 2 !

  2. gin
    Listopad 23
    Odpowiedz

    Podoba mi się pomysł na zupę pomidorowo-dyniową, z pewnością wypróbuję 🙂

  3. Listopad 25
    Odpowiedz

    Piękny kolor – ale nie do końca wiem do jakiej kategorii kolorystycznej mam dodac – czerwonej czy pomaranczowej ? 🙂 prosze o uzupelnienie, bym mogla dodac przepis do akcji i konkursu

  4. kuchnia_breni
    Listopad 26
    Odpowiedz

    Pomarańczowy oczywiście 🙂

  5. Viola
    Październik 7
    Odpowiedz

    Dobry wieczór,
    czy może Pani podać przepis na purre z dyni? Otrzymałam 3 wielki dynie. Rok temu rozrobiłam kluseczki dyniowe i chcę je teraz powtórzyć. Czy można je zamrozić? Właśnie robię zupę pomidorowo-dyniową.
    PozdrawiamViola

  6. Brenia
    Październik 9
    Odpowiedz

    Dzień dobry 🙂 Purre można zrobić z ugotowanej dyni lub pieczonej. Dynię gotujemy do miękkości ( można ze skórką lub bez) następnie odcedzamy, zdejmujmy skórkę i blendujemy . Jeśli chcemy z pieczonej, to pieczemy około godziny dynię pokrojoną w kawałki, zdejmujemy skórę, i blendujemy. Takie purre można mrozić, w pudełeczkach plastikowych.

  7. Brenia
    Październik 11
    Odpowiedz

    Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *